..

Verslag Ommetje Ganzenpad – Engbert Drenth Bos – door Ooldrik Modderman

Foto ingezonden door Ooldrik Modderman

VRIESCHELOO – Woensdagmorgen was er een wandeling
met wandelcoaches Els Eckhardt en Etljo Glazenburg over het Ganzenpad en door het Engbert Drenth Bos. Ooldrik Modderman maakte onderstaand verslag.

Wandelaars gingen woensdagmorgen Vriescheloo en omgeving verkennen. Het startpunt was bij ’t Ganzenust te Vriescheloo. Al wandelend kwamen we bij de schooltuin van de schoolkinderen. Verder Informatie over de schooltuin : https://www.vriescheloo.nu/dorpsschooltuin

Na uitleg over de tuin werd er verder gewandeld naar molen De Korenbloem; daar is ook tevens het startpunt van het Ganzenpad. Het Ganzenpad is een wandelpad van ongeveer 2,5 km lang met opdrachten onderweg. Routeboekje kan worden afgehaald bij De Korenbloem.

Vervolgens ging het richting het bos theater en over velden en door het Engbert Drenth Bos. Dit bos is vernoemd naar oud burgemeester Engbert Drent. Aan het eind van bos zagen we de twee “kastelen”, gebouwd door “Bram (Boekestijn) de kastelenman”.

Op de terugweg kwamen we langs het bostheater. Daar werden we opgewacht door de kleuters. Samen met de wandelaars zongen die enkele kinderliedjes zie filmpje : https://youtu.be/CDldfvCkG-c.

Ook oefenden de leerlingen van de bovenbouw de musical: De beer is los! De musical wordt volgende week vrijdag op de planken gebracht. Leerlingen vonden het wel spannend om kunsten te vertonen voor publiek. Maar het komt goed volgende week. Zie filmpje : https://youtu.be/N7si8PduYoU

Klik HIER voor ons verslag met foto’s van de optredens.

Onderstaand nog een stukje geschiedenis over en van Vriescheloo:

Het ontstaan van Vriescheloo: is omstreeks de twaalfde eeuw ontstaan als een rand veen ontginningsdorp, dat in verschillende fasen is verschoven van de oevers van de Westerwoldse Aa naar zijn huidige plek.an het einde van de middeleeuwen, toen het veen grotendeels verdwenen was, vestigde men zich op het hoger gelegen land aan de huidige Dorpsstraat, een zandrug. De Ossedijk maakte deel uit van de voormalige handelsroute tussen Winschoten, Bourtange en Münster. De uiteindelijke dorpsstructuur, met de 18e-eeuwse kerk van Vriescheloo als middelpunt, ontstond in de tijd van de Franse overheersing. In het begin van de 20e eeuw vormde het centrum van Vriescheloo een lang lint van bebouwing. Er woonden toen vooral mensen die actief waren in de landbouw, als ook een aantal winkeliers. Er heeft vroeger ook een bierbrouwerij gestaan. Na de oorlog ontstond een nieuwe kern met veel nieuwbouw. Vriescheloo telt een kleine 1.000 inwoners. In het dorp staat de monumentale korenmolen De Korenbloem.
De naam Vriescheloo: komt voor op de aanvulling van een lijst van kerken van de abdij van Corvey, die in de dertiende eeuw is ontstaan. In 1316 heet het dorp kortweg Loo. De oorsprong van de naam Vriescheloo is omstreden. De naam zou afkomstig van Friezen die zich in of bij het bos (loo) zouden hebben gevestigd. Waarschijnlijker is echter dat het voorvoegsel vriessche de betekenis heeft van ‘vers’, ‘fris’ of ‘nieuw’ (‘het nieuwe logo’), ter onderscheiding van Lutje Loo.

Bijnaam ‘Vriescheloosters’, de Looster Ganzenkukens. Hier komt ook de naam Ganzenpad van.

Met deze wandeling werden wandelaars wederom een ervaring rijker over het zo mooie Westerwolde. Leerlingen en leerkrachten s.w.s. De Driesprong: bedankt voor het mooie optreden!

Voor de foto’s/album klik op onderstaande link:https://photos.app.goo.gl/3aQuca6sJFSx2us87

Verslag gemaakt door: Ooldrik Modderman

Foto’s: Ooldrik Modderman/Henk Siks

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.