..

Commissaris van de Koning René Paas brengt werkbezoek aan Westerwolde

Foto: Catharina Glazenburg

VLAGTWEDDE, TER APEL – Vandaag bracht Commissaris van de Koning René Paas een werkbezoek aan Vlagtwedde en Ter Apel.

Vanmorgen bracht Commissaris van de Koning René Paas een werkbezoek aan Westerwolde. Na een ontvangst in het gemeentehuis in Wedde ging hij, samen met het voltallige college, naar het werklab van Afeer aan de Spetsebrugweg in Vlagtwedde.

Daar liet de heer Paas zich uitgebreid informeren over het reilen en zeilen bij dit sociaal werk- en leerbedrijf. Werkzoekenden krijgen er met behoud van uitkering, indien nodig, een opleiding of ze doen er ervaring op in diverse werkzaamheden. Op dit moment werken er 24 cliënten.

In deze regio zijn naast Vlagtwedde nog twee werklabs, namelijk in Ter Apel en Oude Pekela. Het streven is de cliënten zo spoedig mogelijk te begeleiden naar een reguliere baan. Na samen met een cliënt te hebben gekeken waar zijn/haar interesse en competenties liggen wordt er eerst een portfolio opgemaakt. Ook wordt er gekeken of iemand een opleiding kan/wil volgen. De opleidingen worden verzorgd door Afeer, in samenwerking met onder anderen: Terra Next, Noorderpoort en het ROC. Een aantal opleidingen vinden in Vlagtwedde plaats. Zo volgden vanmorgen cliënten een cursus VCA (veiligheid). Ook zijn er cursussen op het gebied van o.a. schoonmaak, beveiliging, horeca en groenvoorziening.

Voor cliënten met een achterstand tot de arbeidsmarkt bestaat er sinds kort de mogelijkheid om zogenaamde praktijkcertificaten te behalen. Dit zijn “LTS”-achtige opleidingen op niveau 2. Ook deze cliënten stromen vaak door naar een reguliere baan.

Werkgeversadviseurs bemiddelen tussen werkgevers en cliënten. Ook hebben cliënten toegang tot een vacaturebank. Van de 1.200 cliënten op jaarbasis, kregen er 500 een baan.

Nadat de heer Paas en het college met belangstelling de uiteenzetting door directeur van Afeer: Johan van Dam en Gina Olthof hadden gevolgd, maakten zij zich op voor een rondleiding door het bedrijf. Zij bekeken de leslokalen, de tuin, waar groente wordt geteeld voor de Voedselbank, de werkplaatsen, de fleurige bloembakken en de banken gemaakt van afval. Ze kregen daarbij uitleg van Jan Schoonbeek. Ook maakten ze een praatje met enkele werknemers.

Daarna werd het hoog tijd in de auto’s te stappen voor een bezoek aan de penitentiaire inrichting in Ter Apel.

Foto’s: Catharina Glazenburg

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.