Glaswerk van Thöne-Bakker te zien bij Keramisch Museum Goedewaagen

NIEUW BUINEN – Van 7 juli tot 7 oktober is bij Keramisch Museum Goedewaagen de tentoonstelling ‘Glaswerk van Thöne-Bakker, Nieuw Buinen (1838-1937) te zien.

De expositie wordt zaterdagmiddag 6 juli geopend door glasexpert Johan Soetens, voormalig commercieel directeur van de Verenigde Glasfabrieken en schrijver van het handboek ‘In glas verpakt’. Deze nieuwe glasexpositie is gevormd op basis van de collectie van de Nieuw Buiner verzamelaar Henk Brans over de oudste glasfabriek van Nieuw Buinen, die van  ‘Thöne-Bakker, 1838-1937’ aan het Noorderdiep.

Dit concern met handelskantoren in diverse, grote Nederlandse steden had een zeer gevarieerde productie. De meest uiteenlopende flessen werden geblazen. Veel modellen werden door Duitse Glasmeister ontwikkeld. De grootste, Nederlandse industrieën waren afnemer.

In het afgelopen jaar is hard gewerkt aan de voorbereiding van deze tentoonstelling. Henk Brans kreeg veel schenkingen van dorps- en streekgenoten, maar nadruk lag vooral op het determineren. Hulp daarbij boden twee catalogi van respectievelijk Thöne van voor 1893 en van zijn opvolger Bakker uit 1927. Door de precies opgemeten flessen te vergelijken met de fotoreproducties konden veel modellen achterhaald worden. Steun werd ook geput uit bodemvondsten, want naast de fabriek was tot 1937 een groot stortterrein, later voetbalvelden en nu grond van de nieuwe ijsbaan. Flesjes van Maggi, Haarlemmer Olie en inktpotjes van onder andere Talens werden daar gevonden. Gedigitaliseerde krantenberichten en advertenties, maar ook merktekens onder de flessen zelf brachten verder uitsluitsel. Museumwerk dat in deze vorm nog niet eerder zo geschiedde.

De tentoonstelling duurt tot 7 oktober 2019. Op aanvrage is Henk Brans aanwezig om ook toelichtingen te geven. De presentatie wordt onderbouwd met een powerpoint-catalogus die permanent draait bij de tentoonstellingsobjecten.

Ingezonden door Friggo Visser

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.