Ruim 1000 Groningse bedrijven besparen energie

Foto: Provincie Groningen

GRONINGEN – Ruim 1000 Groningse bedrijven en instellingen die veel energie gebruiken stellen dit jaar een energieplan op. Hierin staat welke energiebesparende maatregelen ze gaan nemen, en per wanneer. Deze bedrijven vallen onder de Wet milieubeheer. Ze zijn wettelijk verplicht alle energiemaatregelen te nemen die zich binnen vijf jaar terugverdienen. Vanaf 1 juli 2019 hebben deze bedrijven ook een informatieplicht energiebesparing.

Bedrijven die meer dan 50.000 kWh stroom of 25.000 m3 gas gebruiken, moeten vóór 1 juli actief melden welke energiebesparende maatregelen ze al hebben genomen of gaan nemen. Op basis daarvan wordt bepaald of bedrijven voldoen aan de energiebesparingsverplichting. Energiebesparing is een van de maatregelen om de uitstoot van CO2 terug te dringen, zoals afgesproken is in het Klimaatakkoord. Om bedrijven te stimuleren energie te besparen, zijn de provincie Groningen, de Groningse gemeenten, de Omgevingsdienst Groningen (ODG) en Natuur- en Milieufederatie (NMF) in 2018 het project Energiebesparing bedrijven gestart.

Grootgebruikers

1.937 bedrijven kregen een brief van de gemeente met de vraag hoeveel energie zij gebruiken. Uit de ontvangen gegevens blijkt dat hiervan 1.076 bedrijven onder de informatieplicht energiebesparing vallen. Deze bedrijven krijgen binnenkort bezoek van de ODG of gemeente om te beoordelen of ze voldoen aan de wetgeving. Ook krijgen ze advies welke energiemaatregelen ze kunnen nemen. Denk aan het isoleren van een spouwmuren, het installeren van bewegingsmelders en het vervangen van tl-verlichting door ledverlichting.

CleanCampagne

Bedrijven in de gemeenten Oldambt, Het Hogeland, Midden-Groningen, Westerkwartier, Groningen, Stadskanaal en Pekela kunnen daarnaast meedoen aan de CleanCampagne van de Natuur en Milieufederatie. Deelnemers krijgen inzicht in te nemen energiemaatregelen, kosten, baten en terugverdientijden. Hierdoor kunnen ze sneller voldoen aan hun wettelijke verplichting. “We merken dat steeds meer ondernemers de voordelen zien van energiebesparing en duurzaamheid. Met de CleanCampagne helpen we hen aan de slag te gaan. We kijken ook naar aardgasvrij en energieneutraal worden. De goede voorbeelden zetten we in het zonnetje en belonen we met leuke voordelen”, zegt projectleider Janneke Wolkorte. Tot nu toe staat de teller op 25 deelnemende bedrijven.

Korte terugverdientijd

Een groot aantal bedrijven maakt inmiddels serieus werk van energiebesparing. 337 bedrijven dienden al een plan van aanpak in bij de ODG of gemeente. Energieadviseurs van de ODG of gemeente beoordelen de plannen en controleren de uitvoering ervan. Zo daalde het energiegebruik van een metaalverwerkingsbedrijf uit Leek met 20 procent door de aanschaf van energiezuiniger machines en ledverlichting. Als toezichthouder bij de Omgevingsdienst Groningen bezocht Arnoud van Waardenburg onder meer supermarkten, metaalbedrijven, scholen en winkels. “De meeste bedrijven zijn al bezig met energiebesparing, ook omdat het goed is voor hun portemonnee. Neem ledverlichting. Tegenwoordig hoef je alleen de tl-buizen te vervangen. Die kosten heb je er al na anderhalf tot twee jaar uit.” Ook het isoleren van bijvoorbeeld cv-pompen en verwarmingsbuizen levert ongeveer 100 kuub gas per jaar op. “In een bedrijf staan vaak acht tot tien pompen. Dus tel uit je winst. Die investering heb je er ook binnen een tot twee jaar uit.”

Vergunning

Naast de bedrijven die onder de Wet milieubeheer vallen, zijn er bedrijven met een omgevingsvergunning van de provincie of gemeente. Om ook die bedrijven te stimuleren minder energie te gebruiken, gaat de provincie in de vergunning van 42 bedrijven voorschriften voor energiebesparing opnemen. Gedeputeerde Nienke Homan is blij met alle aandacht voor energiebesparing, de eerste stap in de energietransitie: “Wij brengen het Klimaatakkoord al in de praktijk: groot bedrijf, klein bedrijf of huishoudens: energie besparen is wat we doen in de provincie Groningen!” 

Ingezonden.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.