Rozen voor Etty Hillesum

Foto: Jan Glazenburg

WINSCHOTEN – Vandaag werden er rozen geplant bij het beeldje voor Etty Hillesum aan de Oranjestraat in Winschoten.

Na eerst aan de Engelselaan te hebben gewoond betrok de familie Hillesum een huis aan de Oranjestraat. Vader Louis (Levi) Hillesum was leraar klassieke talen aan het gymnasium. Hij was getrouwd met de Russische vrouw Rivka (Rebecca). Het gezin had drie kinderen:  Jaap (Jacob), Etty (Esther) en Mischa.

Het gezin woonde tot halverwege de twintiger jaren in de woning aan de Oranjestraat. Daarna verhuisden ze naar Deventer, waar vader Louis rector van het Stedelijk Gymnasium werd. Tijdens de oorlogsjaren werden vader, moeder en Mischa opgesloten in Kamp Westerbork.

Etty was in 1943 administratief medewerkster bij de Joodsche Raad en stond de bewoners van het kamp bij. Vanwege het werk genoot ze een uitzonderingspositie en mocht vrij het doorgangskamp in en uit. Meerdere keren is haar aangeboden onder te duiken, maar zij bleef trouw aan haar familie en de bewoners van het kamp. 

Moeder Rivka verzocht middels een brief de Duitsers haar gezin te sparen. Dit had een averechtse werking; het gezin werd op de trein naar Auschwitz gezet en daar op 30 november 1943 vergast. Etty was toen 29-jaar. Ook de oudste zoon Jacob, die als arts in Amsterdam werkzaam was, trof later dit lot.

Etty hield tijdens de oorlog dagboeken bij en schreef brieven over het leven toen. Deze zijn in 1981 in boekvorm met de titel: Het verstoorde leven uitgegeven. Ze is sinds het verschijnen van haar eerste teksten in boekvorm langzaam steeds bekender en misschien beroemder geworden.

Aan de Oranjestraat in Winschoten is op 4 mei 2017 een beeld van Etty Hillesum onthuld. (Klik HIER voor onze reportage) Dit beeld is gemaakt door Wiea Duintjer uit Hoogezand. Het stelt een vrouw met haar armen wijd en haar hart open voor de wereld voor. Vandaag werden bij het beeld door wethouder Swageman en inwoners van de Oranjestraat twaalf zachtgele rozen geplant. Rozen zoals ze worden beschreven in de dagboeken van Etty. Zij zijn gekweekt bij rozenkwekerij Belle Epoque en vernoemd naar Etty Hillesum. De roos werd eerder vanmiddag door stadsdichter Bianca Holst tijdens de opening van het Rozenfestival gepresenteerd. Het planten van de roos werd vanmiddag omlijst door muziek en poëzie. Namens het gemeentebestuur onthulde wethouder Kees Swagerman een informatiebord over Etty Hillesum.

Het vernoemen van een roos naar Etty Hillesum was een jarenlang gekoesterde wens van Marianne Kruijswijk directeur van het Cultuurhistorisch Centrum Oldambt. Zij hoopt in de toekomst ook rozen voor Etty te mogen planten in Middelburg, Deventer en Amsterdam, de plaatsen waar Etty gewoond heeft.

Foto’s: Jan Glazenburg, klik HIER voor meer foto’s

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.