Jeugdleden WVV wonen wedstrijd Oranje Leeuwinnen bij

Foto ingezonden door Bert Koning

WINSCHOTEN, LYON – Een aantal Winschoters is met jeugdleden van WVV afgereisd naar Lyon om daar de wedstrijd van het Nederlands Elftal tegen de Verenigde Staten bij te wonen.

Afgelopen woensdagavond zat een stel Winschoters volledig geconcentreerd en vol spanning voor de buis. Bij winst van Oranje was het plan geboren om af te reizen richting Frankrijk. Inzet van het duel tussen de dames uit ABBA land en de volgelingen van BZN was namelijk een finaleplek op het wereldkampioenschap voetbal.

De wedstrijd dreigde uit te lopen op een penaltyserie, maar vlak voor tijd werd het team uit Scandinavië uit het toernooi geschoten. Op ruim duizend kilometer afstand van Sodom, wist Jackie Groenen namelijk in Lyon het net te vinden tegen de dames uit Zweden. Dankzij deze treffer plaatste Nederland zich voor het eerst in de geschiedenis voor een WK finale.

Reden voor een aantal liefhebbers om de stoute schoenen aan te trekken en richting Frankrijk te gaan, met als doel, onze Leeuwinnen aan te moedigen. Het zou namelijk een ongelooflijke prestatie zijn om de Copa del Mundo, voor het eerst in de Nederlandse voetbalgeschiedenis, mee te nemen richting ons kikkerlandje. Initiatiefnemer Andy Lingbeek zegt het volgende: ” Het idee kwam heel spontaan opborrelen. Vorig jaar ging ik samen met mijn zoon richting Bergamo, om daar een wedstrijd van Hans Hateboer te bekijken. Deze reis was zo leuk, dat het me direct op het idee bracht om een soortgelijke reis weer te maken. Een aantal ouders van de voetbalclub WVV was meteen enthousiast en meldde zich samen met zoon of dochter aan voor deze unieke match. Na de winst op Zweden werd alles in werking gezet en voor we het wisten waren de kaarten en het busvervoer geregeld. Na een aantal telefoontjes met bevriende sponsoren kon de supportersgroep ook rekenen op hapjesschalen, ontbijtjes en blikjes fris voor in de bus. Als klap op de vuurpijl kwamen daar, op de valreep, nog een twintigtal metworsten bij!”

De voet van Casillias, de bal op de paal van Rensenbrink en het trauma van München. Nooit won Oranje de hoogst haalbare titel in de voetbalsport. Daar kan vandaag dus verandering in komen. Het Nederlands dameselftal staat dan in de WK finale tegen het sterke team van de Verenigde Staten. De Oranje Leeuwinnen zijn in dit duel de underdog, maar beschikken over een uitstekend team met veel individuele kwaliteiten. “Martens, Miedema, Groenen en Spitse zijn bijvoorbeeld heel goed”, volgens een aantal meiden in de bus. Deze meningen zijn van Bo Lourens, Sofie Hilverts, Lynn Hofstee en Florien Koning. Ze spelen in het MO13 team van WVV en zijn groot fan van Oranje. Hun vaders verrasten de meiden op deze trip richting Frankrijk en daar zijn ze zichtbaar blij mee.

Ook twee boys van de Winschoter voetbalclub zijn aanwezig. Het zijn Ivar Blik en Dani Lingbeek. Beide spelend voor de JO13. “We verheugen ons op de sfeer in het stadion en hopen dat de titel gepakt gaat worden. Het gaat wel zwaar worden, denk ik”, zegt de laatstgenoemde.

Gisteren zijn de Winschoters aangekomen in Hoogeveen. Daar stond een touringcar klaar om het legioen te vervoeren richting Frankrijk.

Na een lange rit zijn we vanochtend aangekomen in Lyon. Gestart werd met een uitgebreid ontbijt dat kosteloos door HEMA Winschoten werd verstrekt aan de reizigers. Daarna werd koers gezet richting het stadion van Olympique Lyon. Na een uitleg van de chauffeur over de afspraken, vertrokken de vaders en hun kroost richting de metro om daar het centrum mee te bereiken. De grote hoeveel oranje supporters zorgde voor een heerlijke sfeer en de zon zorgde voor het bijpassend vakatiegevoel. Eenmaal gearriveerd in de oude binnenstad werd de grote gele “M” gespot door de jongere jeugd. Volgzaam slenterden de vaders mee het etablissement binnen, om daar te genieten van ijs, patat en hamburgers. Ondertussen had men vanaf het terras de fanzone van de FIFA ontdekt. Na de lunch was dit dan ook the place to be. Ondertussen druppelden ook steeds meer Yankees binnen en een heuse WK sfeer barstte los in het Franse Lyon. Opvallend was wel dat Oranje de boventoon voerde en de neutrale toeschouwer ook de kant koos. Ondertussen werd de kracht van de koperen ploert steeds sterker en prees de groep zich rijk met de vele liters aqua, aangeboden door de ING Bank. Ook de gesponsorde blikjes cola en sinas van Blikfris waren een geschenk waar iedereen dankbaar gebruik van maakte.

Rond het middaguur was de binnenstad veranderd in een zee van Oranje en Stars & stripes, die alles uitkeken naar de match waar het uiteindelijk allemaal om draaide deze dag. Wie zou de wereldtitel pakken? De Amerikanen toonden hun ware gezichten en waren overtuigd dat de titel zeker richting de States zou gaan, maar de jonge Oldambtsters hadden een andere mening. “Met Groenen aan het roer, word Amerika kanonnenvoer!”, aldus de Wimschoter jeugd. Op dit moment zitten papa’s en kids op het Oranjeplein. Een enorme sfeer heerst er. Inmiddels is er een wedstrijd gespeeld tegen Amerika door de Sodommers. De 2-1 winst (winnende van good old Johan Hilverts) voorspelt veel goed voor de match die over enkele uren zal plaatsvinden. Wordt vervolgd.

Bert Koning

Op de foto: V.l.n.r. Richard Lourens, Ivar Blik, Andy Lingbeek, Dani Lingbeek, Johan Hilverts, Bo Lourens, Klaas Hofstee, Lynn Hofstee, Jeroen Blik, Sofie Hilverts, Florien Koning en Bert Koning.

Ingezonden.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.