Twee kippenschuren door brand verwoest in Kiel-Windeweer (Update)

Foto: Politie Drenthe (archieffoto)

KIEL-WINDEWEER – Bij een brand in Kiel-Windeweer zijn vanmorgen twee kippenschuren afgebrand. Hierbij kwamen 100.000 mestkuikens om het leven.

Vanmorgen is rond kwart voor zes brand uitgebroken bij twee naast elkaar gelegen kippenschuren aan de Vossenburg in Kiel-Windeweer. De brand werd meteen opgeschaald naar “grote brand”. De brandweer ging met drie tankautospuiten en een hoogwerker ter plaatse. Korpsen uit omliggende plaatsen boden ondersteuning in verband met de waterwinning.

Bij de brand kwam veel rook vrij. Dit trok over Veendam en Wildervank. Omwonenden werd geadviseerd ramen en deuren gesloten te houden.
De Zuidlaarderweg werd ter hoogte van de Vossenburg afgesloten.

Ondanks de grootschalige inzet van de brandweer kon niet voorkomen worden dat twee schuren door het vuur werden verwoest. De daarin aanwezige kippen hebben het niet overleefd. Men spreekt van 100.000 kuikens van drie weken oud.

Op het erf stonden meerdere schuren met mestkuikens. In elke schuur zaten 50.000 dieren. De brandweer wist overslag naar de resterende schuren te voorkomen. Even na half zeven was de brand onder controle en om half 8 vertrokken de eerste voertuigen weer richting kazernes.

De locatie is afgezet met linten. De technische recherche doet onderzoek naar de oorzaak van de brand. Hierbij wordt ook een drone ingezet. Daarnaast doet de politie buurtonderzoek.

Het dierenleed en de materiële schade voor de eigenaar is groot. Stichting Salvage kwam ter plaatse om hem te ondersteunen.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.