Gemeente Westerwolde snoeit 20.000 bomen per jaar

Foto: Catharina Glazenburg

WESTERWOLDE – Waarom snoeien jullie bomen in het broedseizoen? Dit is een vraag die gemeente Westerwolde de laatste tijd vaak krijgen. Graag leggen ze je uit hoe dit zit.

Langs de wegen in gemeente Westerwolde staan wel 61.000 bomen. In 2018 zijn al deze bomen gecheckt op hun gezondheid. Hieruit bleek dat de meeste van deze 61.000 bomen gesnoeid moeten worden.

“Daar komt nog eens bij dat als we te lang wachten met het snoeien, we het risico lopen dat sommige bomen nog verder achteruit gaan. En er onveilige situaties ontstaan door loshangende takken”, aldus de gemeente.

Daarom snoeien ze de komende 3 jaar elk jaar 20.000 bomen. Om vaart te maken, doen ze dit niet alleen tijdens de wintermaanden maar snoeien ze het hele jaar door.

Mag je dan snoeien in het broedseizoen? 
Ja, dat mag mits je je aan de regels van de wet Natuurbescherming houdt. Hierin staat dat nestelende vogels of andere dieren niet verstoord of verjaagd mogen worden. Daarom checken gediplomeerde boomspecialisten elke boom kort voor het snoeien. Als er een nest in de boom zit dan registreren ze dit en laten ze de boom met rust.

De vier boomspecialisten vormen samen met collega’s van de buitendienst en het werkvoorzienschap en aannemers het bomenteam dat de komende jaren alle 61.000 bomen gaat snoeien.

Zie je zelf een gevaarlijke situatie door een loshangende tak? Meld het online via westerwolde.nl/melden.

Bron: Gemeente Westerwolde

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.