Rondleidingen door Bert Roossien in Streek Historisch Centrum

Foto: SHC

STADSKANAAL – Komende vakantieperiode geeft historicus Bert Roossien elke donderdagmiddag een rondleiding door het Streekhistorisch Centrum, met een toelichting op de geschiedenis van de Kanaalstreek.

Iedereen die graag wat extra toelichting wil op de exposities is van harte welkom. Tevens zal hij met foto’s uit het fotoarchief van het SHC ingaan op de geschiedenis van de streek. De rondleidingen beginnen steeds om 14.00 uur en na afloop is er een consumptie.

Wat is er te zien?

In het hoofdgebouw is de permanente tentoonstelling over de ontwikkeling van de Kanaalstreek van veenmoeras tot moderne woonplaats. In de wisselkamer zijn voorwerpen uit de eigen collectie die te maken hebben met het onderwijs van vroeger tentoongesteld.

In het bijgebouw Huisje van Manning is gedurende de hele zomer de tentoonstelling Met Open Armen, nieuwe gezichten in Stadskanaal 1940-1945 te zien. Deze tentoonstelling is verlengd tot en met 23 augustus. Hier is te zien hoe het dagelijks leven van de inwoners van Stadskanaal en omliggende dorpen veranderde na de inval van de Duitse bezetter. Naast zorgen voor hun eigen gezin werd aan hen gevraagd om onbekenden in huis op te nemen. Evacués uit andere delen van het land kwamen naar het noorden, op de vlucht voor verwoesting en honger. Daarnaast is er ook aandacht voor het verzet, de NSB en de Jodenvervolging.

Adres: Ceresstraat 2 Stadskanaal

Bij de foto: Poolse bevrijders met een kanon in de tuin van Huize ter Marse, april 1945. Collectie Streekhistorisch Centrum.

Ingezonden.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.