Jonge grauwe kiekendieven voorzien van herkenningsringen

Foto: Bé Eelsing

WESTERWOLDE – Afgelopen dinsdagmorgen hebben Madeleine Postma, Almut Schlaich van Stichting Werkgroep Grauwe Kiekendief en Hilvert Huizing als vrijwilliger, vier jongen grauwe kieken van een herkenningsring voorzien.

De landbouwer van het perceel waar de kieken zich bevinden werd ook in kennis gesteld en wilde er graag bij zijn. Nadat de vier jongen uit het nest waren gehaald, werden ze gewogen, hun nagellengte gemeten en de veren bekeken om de leeftijd te bepalen. Deze vier waren ongeveer 25 dagen oud. Daarna werden ze voorzien van twee herkenningsringen, zodat men altijd kan zien waar en wanneer ze zijn uitgebroed.

Nadat ze waren geringd, werden ze weer teruggebracht naar het nest. Ook werd een ander nest met drie jonge grauwe kiekendieven en een ei voorzien van een beschermingskooi, zodat ze beschermd zijn voor vossen en zichtbaar blijven als het graan wordt geoogst. Deze vogels waren nog maar twee weken oud en nog te jong om te ringen. Toen de kooi was geplaatst werd door de mensen van de werkgroep op afstand gekeken of de ouders van de jonge kieken weer terug komen op het nest om de jongen te voeren.

Foto’s: Bé Eelsing

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.