..

Oogstfeest Onstwedde met vele oude ambachten, oogstmarkt, oldtimershow en boeren boeldag

Foto: Geert Smit

ONSTWEDDE – Vele oude ambachten, een oldtimershow, een braderie met vlooienmarkt, diverse kinderactiviteiten en een Boeren Boeldag. Het zijn slechts enkele van de ingrediënten van het Onstwedder Oogstfeest, dat op zaterdag 24 augustus plaatsvindt op het Evenemententerrein aan de Wessinghuizerweg in Onstwedde. Vanwege het 40-jarig jubileum van het Oogstfeest trakteert de organiserende stichting Onstwedder Gaarv’n de bezoekers eenmalig op gratis entree.

Het Oogstfeest wordt om 10.00 uur officieel geopend door voorzitter Jan ten Have van Onstwedder Gaarv’n. Hij opent het feest met speciale aandacht voor het 40-jarig jubileum, een bijzondere mijlpaal. Er zijn zelfs nog enkele vrijwilligers van het eerste uur actief als ambachtslieden die ook op dit oogstfeest aanwezig hopen te zijn om demonstraties oude ambachten te verzorgen.

Dorsmachines

Het Oogstfeest is met jaarlijks duizenden bezoekers een van de grootste eendaagse evenementen van de regio. Bezoekers van het Oogstfeest doen een stap terug in de tijd. Onder meer dankzij demonstratie van vele authentieke agrarische ambachten, wanen zij zich even op het Groninger platteland in grootmoeders tijd. Dorsmachines scheiden het graan van het stro en van het tot meel verwerkte graan worden heerlijke broden gebakken in een authentieke veldoven. En heerlijke spekdikken. 

Handambachten

Ook zijn er diverse andere authentieke handambachten, zoals klompen maken, strodokken binden, stoelen matten, midwinterhoorns maken en smeden met een veldsmederij. In de houtzagerij worden dikke bomen verzaagd tot planken. De demonstraties worden verzorgd door de vrijwilligers van stichting Onstwedder Gaarv’n en een collega-oude-ambachtenorganisatie uit het Drentse Dwingeloo, die in Onstwedde onder meer demonstreert ‘hoe de was vroeger was’ en stokbroodjes bakken. Nieuw dit jaar zijn de demonstraties grasmaaien met een zeis door vrijwilligers uit Groningen.

Boeren Boeldag

Tijdens de Groninger Boeren Boeldag komen zo’n veertig kavels onder de hamer. Geveild worden goederen die passen in de stijl van het Groninger boerenleven van tientallen jaren geleden, zoals huisraad, meubilair en antiek. De veiling vindt plaats ten overstaan van notaris Bep Bergman uit Stadskanaal. De te veilen goederen zijn vanaf 13.00 uur te bezichtigen en de daadwerkelijke veiling begint om 13.30 uur.

Het programma van het 40e Oogstfeest

9.00-17.00 uur        
– rommel- en vlooienmarkt
10.00 uur            
– officiële opening door voorzitter Jan ten Have van Onstwedder Gaarv’n

10.00-17.00 uur      
– braderie en oogstmarkt
– spekdikken bakken
– demonstraties van vele tientallen oude ambachten door Onstwedder Gaarv’n en Oogstgroep Dwingeloo
– oldtimershow met antieke tractoren, bromfietsen, motoren, personenauto’s en vrachtwagens
– machinaal koren dorsen met authentieke dorsmachines
– bakken van vers brood in een houtgestookte veldoven
– optredens van poppenkasttheater
– springkussen
– springrekkers
– kinderbraderie
– gratis rondritten met trekker en kar
– draaiorgel
– gratis rondritten met geitenkar
– demonstraties boomzagen met een antieke zaagmachine

10.30, 11.45, 13.30, 15.00 en 16.00 uur       
– livemuziek door duo Wim & Miranda
11.00, 13.00, 14.30 en 15.30 uur           
– demo schapendrijven met border collies door Landgoedboerderij Oosterheerdt Leek

11.00 en 14.00 uur

– modeshow door Modehuis Heije Wubs in Onstwedde
11.15, 14.00, 15.00 en 16.00 uur           

– grasmaaien met zeis

11.30, 13.45 en 15.15 uur  
– demonstraties hondendressuur door HDV Alteveer
 

12.00 en 15.00 uur

– modeshow van kledij uit grootmoeders tijd, verzorgd door Grietje Huiges.  13.15 uur           

– Groninger Boeren Boeldag 

17.00 uur           
* einde van de festiviteiten

Ingezonden.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.