..

Raad van State verwerpt bezwaar gaswinning Blijham en Oude Pekela

Foto: Catharina Glazenburg

BLIJHAM, OUDE PEKELA – Woensdag heeft de Raad van State een bezwaar tegen de gaswinning door de NAM bij Blijham en Oude Pekela, dat was ingediend door een inwoner van Oost Groningen, verworpen.

Een inwoner van Oost Groningen heeft bezwaar ingediend tegen het winningsplan van de NAM voor de gasvelden in Oude Pekela en Blijham. Volgens deze persoon heeft de winning van gas uit de twee putten bij Oude Pekela en de put bij Blijham aardbevingen veroorzaakt. Deze bevingen vonden plaats in 2011, 2012 en drie in 2017. Volgens minister Wiebes
van Economische Zaken en Klimaat hadden deze bevingen niets met het winnen van gas te maken, maar werden deze veroorzaakt door een zoutcaverne bij Winschoten. De trillingen vonden plaats op 400 meter diepte en niet op drie kilometer diepte, zoals bij aardbevingen veroorzaakt door gaswinning meestal het geval is.

De Raad van State stelde de minister, die overigens in februari vorig jaar besloot dat de NAM tot 2026 gas mag winnen uit de genoemde velden, in het gelijk.

De volledige uitspraak vindt u HIER.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.