..

Opnieuw grote brand in Kiel-Windeweer (Update 2)

Foto: Politie Drenthe (archieffoto)

KIEL-WINDEWEER – Er woedt een grote brand in Kiel-Windeweer.

Iets na negen uur is brand uitgebroken bij een loods aan de Nieuwe Compagnie in Kiel-Windeweer. De brand is uitslaand. De brandweer schaalde meteen op naar “grote brand”.

De brandweer van Zuidlaren, Hoogezand, Annen en Veendam zijn ter plaatse. Vanwege de bluswatervoorziening werd groot watertransport ingezet.

Het betreft een loods van Nieboer Recycling & Handel BV/Nico Transport. Vanwege de rookontwikkeling is een NL Alert verzonden waarin omwonenden worden geadviseerd ramen en deuren gesloten te houden en mechanische ventilatie uit te schakelen. De rook trekt over Sappemeer, Muntendam en Zuidbroek. Naar verluidt ligt in de loods plastic en metaal opgeslagen. Getuigen hebben ook ontploffingen gehoord.

Update

Zoals het nu lijkt is de brand ontstaan in de wasstraat in een hoek van de loods. Daar stond volgens Schuiling alleen een hoge drukreiniger en shampoo. Bij de brand is de werkplaats in het bedrijf verloren gegaan. De impact is groot.

De politie doet onderzoek naar de oorzaak van de brand. Volgens RTV Noord is het bedrijf in juni bedreigd door anti-windmolen-activisten. Het bedrijf ontving volgens mede-eigenaar, Kars Schuiling, een zogenaamde zwartboekbrief. Hierin staan bedrijven die volgens de activisten een rol spelen in het realiseren van windmolens.  In de brief stonden volgens Schuiling een aantal bedreigingen. Hiervan is aangifte gedaan. Het bedrijf is af en toe als onderaannemer betrokken bij de aanleg van windparken.

Update 2

De technische recherche heeft onderzoek gedaan naar de oorzaak van de brand. Volgens de politie is er geen sprake van brandstichting. Waardoor de brand dan wel is veroorzaakt is niet bekend.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.