..

College Pekela verklaart “bewoners” Heeresmeer vogelvrij

Foto: Jan Glazenburg

NIEUWE PEKELA – Het college van de gemeente Pekela heeft begin juli een tiental ganzen, al bijna 20 jaar bewoners van het Heeresmeer, laten vangen en  doden. Dit tot grote schrik van een aantal omwonenden van het Heeresveld en van de Partij voor de Dieren.

De werkgroep van de Partij voor de Dieren Veenkoloniën heeft om die reden een open brief  gestuurd aan het college en de Raad van de gemeente. Zij verzoekt de Gemeenteraad dit in de ogen van de Partij onnodige gebeuren te bespreken met hopelijk de uitkomst dat dit soort acties voor de toekomst worden voorkomen en verboden.

Omwonenden werden bij navraag in het ongewisse gehouden door de gemeente. Volgens één van hen bleef de gemeente vage antwoorden geven. Na een indringend navragen door de lokale werkgroep van de Partij voor de Dieren, werd er door de wethouder open kaart gespeeld. De dieren zijn afgemaakt, hun vlees opgegeten en de veren hergebruikt. Een recycled dier dus. 

Coördinator Ankie Voerman: “Toen ik de mail las, moest ik aan een gebruiksvoorwerp denken. Dieren zijn echter geen dingen, niet alleen maar vlees en veren … Het zijn levende wezens met gevoel, ze ervaren stress en pijn. Onacceptabel wat ons betreft!”

De melder vertelde de Partij voor de Dieren zeer ontdaan te zijn door het gebeuren.  Vier, vijf maal per dag kwam zij langs het groepje ganzen en zij zag de dieren dan ook als “onze ganzen”.

Ook de lokale werkgroep van de Partij voor de Dieren is hier zeer ontdaan over. Voerman vraagt zich in  alle oprechtheid af welke dieren de volgenden zullen zijn die het loodje moeten leggen voor  -nota bene – recreatie. Tenslotte laten ook andere (water)vogels, vissen en zoogdieren uitwerpselen achter in het water en op het strand. Mensen hebben de keuze daar niet te gaan zwemmen. Deze dieren zijn afhankelijk van dit soort plaatsen.

“Misschien kunnen mensen beter eerst bij zichzelf te rade gaan. Zij zijn tenslotte de grootste vervuilers. Ook als het om het Heeresmeer en haar omgeving gaat”, aldus Voerman.

Ingezonden.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.