..

Nacht van de Vleermuis in Wedde

Foto ingezonden door F. Klatter

WEDDE – Zaterdag 24 augustus is het de Nacht van de Vleermuis. Een kans voor jong en oud om meer te weten te komen over vleermuizen en ze zelfs te horen en te zien. De activiteit vindt plaats door het hele land.

Samen met de Burcht in Wedde organiseert Staatsbosbeheer Westerwolde een excursie voor zowel jong en oud, waarbij we opzoek gaan naar de vleermuis. We nemen een kijkje in het leven van dit bijzonder diertje die pas tegen de schemering actief wordt. Om in het donker voedsel te kunnen vinden maken vleermuizen gebruik van hun stem en oren (sonar of echolocatie). Ze zenden hiervoor voortdurend korte, zeer hoge (ultrasone) geluidjes uit. Met hun zeer gevoelige oren kunnen ze aan de echo horen hoe de omgeving eruit ziet en waar hun voedsel zich bevindt. Alle vleermuizen in Nederland leven van insecten en spinnen. Ze eten voor een kwart tot de helft van hun lichaamsgewicht. Een groep vleermuizen eet in de zomer dus kilo’s insecten

Met een batdetector proberen we de zeer hoge geluiden waar te nemen die een vleermuis maakt. Deze geluiden zijn meestal niet met het blote oor te horen.

Misschien kunnen we vleermuizen ook zien. We hebben de beschikking over een roeiboot, dus gaan we ook proberen de vleermuizen die over het water scheren van dichtbij te bekijken. We sluiten af met wat drinken en iets lekkers.

We starten op zaterdagavond 24 augustus om 21:30 uur. De excursie duurt ongeveer 1½ uur.
Verzamelen bij de Burcht in Wedde
Hoofdweg 7
9698 AA in Wedde

Graag van te voren aanmelden bij boswachter Flip Klatter, via f.klatter@staatsbosbeheer.nl of telefonisch via 06-23117148.

Ingezonden.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.