Vrouw die brand stichtte in binnenstad Winschoten gaat 30 maanden de cel in

Foto: Jan Doornkamp

GRONINGEN, WINSCHOTEN – De Officier van Justitie eiste 8 augustus 40 maanden cel, waarvan 10 voorwaardelijk, voor een vrouw die wordt verdacht van brandstichting in het centrum van Winschoten. Vandaag ging de rechtbank van Groningen mee in deze eis.

In de nacht van 3 op 4 januari woedde een grote brand in de binnenstad van Winschoten. De brand ontstond op de bovenverdieping van het 250 jaar oude voormalige winkelpand van Jan Emo Smid aan de Langestraat. Dit pand en ook het pand er naast, waar Dixons in gevestigd was, ging in de vlammen op. Bij de brand kwam asbest vrij.

Na getuigenoproepen door de politie, waarbij o.a. een foto werd getoond van een auto die ten tijde van het uitbreken van de brand in de Langestraat was gezien, werden een 40 jarige vrouw uit Stadskanaal en een 36 jarige man uit Oude Pekela aangehouden. De man werd na een paar dagen op vrije voeten gesteld; de vrouw bleef vastzitten.

Twee weken geleden moest ze voor de Officier van Justitie in de rechtbank in Groningen verschijnen. De vrouw huurde de bovenverdieping van het pand van Jan Emo Smid, waar ze met haar twee dochters woonde. Ze had begin december te horen gekregen dat ze er op 4 januari uit moest. Op 3 januari, de dag van de brand, was ze bezig met verhuizen. Naar verluidt ging ze naar een caravan op een camping. Daar konden niet alle spullen naar toe. De vrouw zou bij de politie hebben toegegeven dat ze in de slaapkamer van haar dochter een deken in brand heeft gestoken om het verzekeringsgeld voor de achtergebleven spullen op te strijken. Ze zou op 4 januari al een voorschot aan de verzekeringsmaatschappij hebben gevraagd.

De verdachte zou ten tijde van de brandstichting onder invloed zijn geweest van alcohol en drugs (bier en speed). Ook wordt ze er van verdacht bij station Winschoten een auto, een Volvo Amazone, te hebben gestolen en deze als oud ijzer te hebben verkocht aan de firma Steenhuis. De vrouw ontkent dit.

Tegen de vrouw was door het Openbaar Ministerie een celstraf van 40 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk, geëist voor brandstichting, oplichting van de verzekering en autodiefstal. Ook moet zij zich verplicht laten behandelen voor haar verslavingsproblematiek. De rechtbank ging vandaag mee in deze eis.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.