Programma feestweek Oude Pekela

Foto: Catharina Glazenburg

OUDE PEKELA – Van 8 tot en met 14 september is het feest in Oude Pekela met diverse activiteiten.  Hier het programma:

Op de zondag 8 september wordt de Truckrun georganiseerd. Bij de Binding verzamelen om 10.00 uur ruim 50 vrachtwagens. De chauffeurs nemen in hun imposante wagens verstandelijke/lichamelijke beperkte mensen mee.De vrachtwagens gaan om 13.00 uur in kolonne een tocht door Pekela richting Veendam maken en keren later weer terug naar de Binding (15.30 uur).

Op maandag 9 september 2019 zal er weer gevist worden in het Pekelder diep om de Jaarmarkt Wisselbokaal. De viswedstrijd wordt georganiseerd door hengelsportverenging De Beurs. Er wordt gevist in 2 categorieën. Jeugd tot 18 jaar en volwassenen vanaf 18 jaar. Dit evenement begint om 17.30 uur en eindigt om 20.00 uur. De inschrijving en prijsuitreiking zal plaatsvinden op 20.30 uur in Dorpshuis De Binding.

Op maandag 9 september 2019 organiseert Dhr. B. Veen in samenwerking met de Stichting Jaarmarkt Oude Pekela de IDN Leutje 4 mijl trimloop. Inschrijving is vanaf 17.30 uur in de kantine van korfbal-vereniging W.S.S. Start/finish: Start 19.00 uur op de Parklaan in centrum Oude Pekela. De prijsuitreiking is om 20.30 uur in de kantine van korfbal-vereniging W.S.S. Scholierenestafette: Parklaan, 2 kinderen per team. Starttijd 18.15 uur.
Prijsuitreiking scholieren estafette direct na afloop. Voorinschrijving trimlopers: Bert Veen, Thorbeckelaan 128, Oude Pekela, tel.0597-618052.

Van 10 tot en met 12 september 2019 (dinsdag, woensdag en donderdag) zal er weer de traditonele fiets-driedaagse plaatsvinden. De Roegbainder trappers gesponsord door Fyzigo organiseren weer deze wielerdriedaagse. Er worden routes van 30 en 55 km uitgezet. Dit alles onder het motto van :FYZIGO, zet je in beweging. Deze fietstocht is geschikt voor jong en oud. Er zullen weer vele mooie plekjes in en om Pekela bezocht worden. FietsNED Jaap Meijer gaat indien mogelijk bij eventuele noodgevallen de fiets repareren. De start en inschrijving is om 17.30 uur bij Dorpshuis De Binding. De intocht is donderdag 12 september vanaf 19.30 uur vanaf de Onstwedderweg in Nieuwe Pekela en de finish bij Dorpshuis De Binding.

Op dinsdag 10 september zal er op het Lido terrein voor de 3e keer in het bestaan van de jaarmarkt de kruiwagenrace worden georganiseerd. Wat begonnen is voor jong en oud is nu een waar jeugdspektakel en wordt gesponsord door PrengerHoekman fysiotherapie.De kruiwagen zal gevuld worden met water. Deze moet men zo snel mogelijk en zonder  waterverlies terugbrengen naar de finish. Er zijn op het parcours verschillende obstakels aanwezig. Degene die bij de finish het meeste water en de snelste tijd heeft is winnaar. Dit evenement is voor jong en oud. Er zijn verschillende leeftijd categorieën en voor iedere winnaar is er een leuk prijsje te verdienen.
Aanvangstijd is om 19.00 uur.

Op woensdag 11 september wordt er op de parkeerplaats van de Helling een kindermarkt georganiseerd. Dit is dus geen warenmarkt, maar alleen verkoop door kinderen t/m 12 jaar. Dus… heb je nog speelgoed of andere dingen over die je niet meer gebruikt en kun je wel een zakcentje gebruiken, verkoop dan je spulletjes op deze markt. Er mogen geen etenswaren, meubelen of witgoed verkocht worden. Bij slecht weer vindt de kindermarkt binnen in de Helling plaats. De markt begint om 13.30  uur en duurt tot 15.30 uur. Vanaf 13.00 uur kun je jouw spulletjes op de markt uitstallen.

Het spectaculaire Scheepsjoagen op woensdag 11 september 2019 vindt plaats in het Pekelder Hoofddiep van de Haanswijk tot de Ericabrug. Een team trekt voor de snelste tijd een trekschuit door het Pekelderdiep.
De start voor de jeugd is om 19.15 uur: Kleintje Scheepsjoagen. Prijsuitreiking voor de jeugd is direct na afloop.
Voor de teams vanaf 18 jaar is de start om 20.00 uur. Prijsuitreiking is direct na afloop. Teams kunnen zich opgeven bij scheepsjoagen@jaarmarktoudepekela.nl   Een team bestaat uit 4 personen.

Donderdag 12 september. Een nieuwe activiteit voor de sportievelingen die mogelijk wordt gemaakt door PrengerHoekman fysiotherapie is kratstapelen en spijkerbroekhangen. Wie durft er veel mogelijk kratten stapelen om zo hoog mogelijk de kratten stapelen zonder te vallen? Wiebelig hoog op een stapel kratten staan. Een leuke team uitdaging waar techniek, kracht en souplesse nodig is. Uiteraard wordt er aan de veiligheid gedacht en wordt je gezekerd door een instructeur. Het doel van deze teamopdracht is om een toren te maken van zoveel mogelijk kratten, waarbij een persoon bovenop de toren ervoor zorgt dat de kratten worden gestapeld. De ander coacht en verzint oplossingen om de kratten boven te krijgen. Wie bouwt de hoogste toren? Een team bestaat uit 2 personen.Wie kan het langst aan een spijkerbroek hangen? Wie durft de uitdaging aan? Wie heeft de meeste kracht en uithoudingsvermogen? Deze uitdagingen vinden plaats op het Lido terrein (dit was eerst bij De Binding). De activiteiten starten om 19.00 uur op de donderdagavond. Je kunt je opgeven via email kratstapelen@jaarmarktoudepekela.nl

Op vrijdag 13 september 2019 zal er weer de bekende Lucky Star Gondelvaart plaatsvinden. Versierde jachten, boten en rariteitenvaartuigen varen weer door het Pekelderdiep. Vele pontons zijn versierd en verlicht en worden getrokken door versierde jachten. Optredens van Shanty-koren op het Lidoterrein. Voor de mooiste pontons en boten zijn weer leuke prijzen te winnen. De start van het corso en de boten is om 18.30 uur in de haven van Oude Pekela. De af te leggen route loopt van de haven tot Attica (De Kroon) en terug naar de haven. Om het schouwspel nog mooier te maken is verlichting van de vaartuigen verplicht.

Op vrijdag 13 september 2019 is de Brokschmidt kano estafette. Teams moeten om 18.30 aanwezig zijn,  de start is om 18.45 bij de Wedderklap. Nieuw: Af te leggen traject: Wedderklap-Britanniaklap-Wedderklap-Eltjeswijk-Wedderklap. Nieuw: Start en finish is in het centrum bij de Wedderklap.

Op zaterdag 14 september 2019 is er weer de gezelligste jaarmarkt van het Noorden. Duizenden mensen zullen deze markt weer bezoeken. Op deze markt zullen ruim 150 standhouders aanwezig zijn. Het aanbod van de standhouders is zeer gevarieerd. Op de parkeerplaats voor het gemeentehuis zullen ruim 80 Oldtimers worden geshowd. Tevens zijn er optredens van diverse bands. Op de rommelmarkt mag geen voedsel verkocht worden. De jaarmarkt wordt gehouden in het centrum van Oude Pekela langs het Pekelderdiep. De opening van deze markt is om 9.00 uur bij de Wedderbrug. Om 17.00 uur is de markt afgelopen.

Bron: Jaarmarkt Oude Pekela
Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.