Regenboogviering in Vriescheloo

Foto: Freek Pol

VRIESCHELOO – De LHBTI-werkgroep Geloof & Levensbeschouwing Westerwolde en Oldambt organiseert voor de eerste keer in de geschiedenis van Westerwolde een Regenboogviering. Deze activiteit luidt de Regenboogweek (7 tot 14 oktober) in, waarin op 11 oktober overal ter wereld internationale coming-out dag wordt gevierd.

Na Winschoten in 2017 en Scheemda in 2018 zal de Regenboogviering dit jaar plaatsvinden in Vriescheloo. Zondag 13 oktober om 16.00 uur is iedereen van harte welkom in het Witte Kerkje aan de Dorpsstraat 119 in Vriescheloo om gezamenlijk te vieren dat ieder mens zichzelf mag zijn. Deze regenboogviering heeft een meer religieus karakter dan in voorgaande jaren. Zij staat in het teken van de behoefte aan acceptatie en waardering van diversiteit in kerk en samenleving.

Onder het motto “Ken je mij? … wie ken je dan?” wordt met liederen en betekenisvolle teksten stil gestaan bij de situatie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders en intersekse personen (LHBTI). Na afloop is er een gezamenlijke maaltijd.

De organisatie is in handen van de LHBTI-Werkgroep Geloof & Levensbeschouwing Westerwolde en Oldambt, bestaande uit: dominee Wolf Jöhlinger, Willemijn Ahlers (GenderSupport), Marjet Bos, (humanistisch raadsvrouw en Roze 50plus Oldambt), Annemarie van der Kevie, Deborah Fontijn, Margrietha Wolfs en Fenneke Groenbroek (pastor). Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Fenneke Groenbroek, fm.groenbroek@gmail.com tel. 0597 541481.

De Regenboogviering vormt de afsluiting van meerdere activiteiten in de regio Oldambt/Westerwolde gedurende de Regenboogweek (5 – 13 oktober).
Activiteiten, die worden georganiseerd om aandacht te vragen voor de positie van LHBTI.

Aanleiding is Internationale Coming-Outdag op 11 oktober. Coming-Outdag verwijst naar het moment waarop LHBTI-ers “uit de kast” komen en zichzelf als lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender of interseksueel aan hun omgeving bekend maken. Voor velen was en is dit ook vandaag de dag nog niet vanzelfsprekend, maar beladen met angst om niet geaccepteerd en buitengesloten te worden. Op Internationale Coming-Outdag wordt overal ter wereld aandacht gevraagd voor de positie van LHBTI-ers.

Een kort overzicht van wat er verder in de Regenboogweek te doen is:

Zaterdag 5 oktober, 20.30 uur: LHBTI-feest “Out & Proud voor jong en oud!” in de HarbourClub, Havenkade-West 3, Winschoten.

Dinsdag 8 oktober, 20.00 uur: Film “Carmen & Lola” (2018). Regie: Arantxa Echevarria in Cultuurhuis De Klinker, Mr. D.U Stikkerlaan 251, Winschoten.

Vrijdag 11 oktober: Internationale Coming-Outdag
8.30 uur het hijsen van de Regenboogvlag aan het gemeentehuis in de Langestraat in Winschoten door burgemeester Cora-Yfke Sikkema.

8.40 uur het hijsen van de Regenboogvlag aan het gemeentehuis in Wedde door burgemeester Jaap Velema.

Actuele informatie over activiteiten in de Regenboogweek: www.roze50plusoldambt.nl, www.facebook.com/roze50plusoldambt en roze50plusoldambt@xs4all.nl tel. 0597 421281.

Ingezonden.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.