Gemeente Westerwolde wil jaarlijks geld uittrekken voor bestrijding Eikenprocessierups

Foto: Jan Glazenburg

WESTERWOLDE – Voor het bestrijden van de Eikenprocessierups wil de gemeente Westerwolde jaarlijks 50.000 euro vrijmaken.

Dit jaar werd voor het eerst de Eikenprocessierups bestreden in de gemeente Westerwolde. Het beestje kwam in eerste instantie veel voor in het zuidelijke gedeelte van de gemeente. Daar werden door het bedrijf Vertisol bij de zogenaamde “hot spots” (fietspaden, scholen openbare gebouwen enz) de nesten met rupsen weggezogen. Het waren meer dan 550 nesten. De gemeente wil hiervoor jaarlijks een budget van 50.000 euro vrijmaken.

Bij deze “hot spots” zijn de nesten verwijderd, maar er zijn op andere plaatsen ook lege nesten ontdekt, zoals langs de B.L. Tijdensweg en Dorpsstraat in Vriescheloo. De rupsen zijn al lang verpopt en als vlinders uitgevlogen, maar in de nesten liggen nog wel de brandharen die hinderlijke jeuk kunnen veroorzaken. De nesten werden tijdens het driejaarlijks boomonderhoud ontdekt. De betreffende bomen zijn inmiddels voorzien van de bekende linten, zodat ook Vertisol daar de restanten kan wegzuigen.

Wethouder Bart Huizing vertelde dat de gemeente jaarlijks een budget van 50.000 euro vrij wil maken voor de bestrijding van de rupsen. Dit bedrag is enkel voldoende om op de “hot spots” de nesten en rupsen te verwijderen. Daarom is mede gekozen de rupsen op een natuurlijke manier te bestrijden.
Bij Afeer worden in opdracht van de gemeente en de provincie mezenkasten gemaakt. Deze worden in het najaar opgehangen op plekken waar nu veel eikenprocessierupsen zitten. Mezen zijn namelijk dol op de rupsen. Ook wordt meer aan ecologisch bermbeheer gedaan. Deze maatregelen moeten er toe leiden dat in de toekomst diverse vogelsoorten en insecten de rupsen gaan verorberen, zodat de overlast zoveel mogelijk wordt beperkt.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.