Verslag van Ooldrik Modderman van het ommetje door de bossen en over de Leidijk Ter Apel

Foto: Ooldrik Modderman

TER APEL – Verslag van de wandeling door de bossen Ter Apel en over de Leidijk.

Woensdagmorgen was er een wandeling met wandelcoaches Els Eckhardt en Etljo Glazenburg door de bossen bij Ter Apel. Ooldrik Modderman maakte onderstaand verslag met foto’s.

Het startpunt was bij Recreatiecentrum de Bosrand, een plek waar je bent met een motto ‘Jij en ik door dun en dik’. Historie Bosrand: een schoolgebouw uit 1931, gebouwd in Amsterdamse Stijl. Onderwijs werd er gegeven school met de Bijbel. Gebouw wordt nu gebruikt voor horecagelegenheden B&B.

Route wandeling

Door de mooie oude bossen van Ter Apel – ’t Schot gehuchtje van Ter Apel werd vroeger genoemd Ossenschot – Langs de Polderputten bekend om de ovaalbaan – op de grens met Hanetange deze naam verwijst naar tange, een zandrug in het veen – over pad de eeuwen oude Leijdijk – langs de oude vloeivelden/fabriek Avebe Fabriek – naar het Ruiten Aa kanaal terug naar beginpunt. De wandeling was 7 kilometer.

Bijzonderheden tijdens deze wandeling: De Ter Apeler bossen behoren tot de oudste bossen in de provincie Groningen, ze werden al rond het jaar 800 aangeplant. De bossen hebben van oorsprong geen ander doel dan houtproductie, maar saai zijn ze allerminst. Er staan veel grote, imposante oude eiken en beuken. Omgevallen stammen blijven liggen. Er liggen nog bomen die bij de beruchte storm van november 1972 zijn geveld. De restanten zijn natuurgebiedjes op zich. De boommarter en de zwarte specht zijn vaste bewoners van de bossen. Door de bossen loopt de bosbeek, een verlengde van de Ruiten Aa.

Avebe Fabriek.

De fabriek werd in 1916 gevestigd aan het Ruiten Aa-kanaal. De productie werd beëindigd in 1981, sindsdien vonden diverse bedrijven onderdak in het gebouw. Het ketelhuis met schoorsteen en een fabriekshal dateren nog uit de bouwtijd. Zeer karakteristiek is het voormalige kantoorgebouw bij de ingang: een bakstenen gebouw met schilddak en boven de ingang is het woord ‘kantoor’ en het jaartal ‘1916’ aangebracht. Voor de ingang van de fabriek staat een serie vrijstaande arbeidershuisjes (krimpjestype), waarvan de meeste zijn verbouwd.

Ecodorp

Noorderland realiseert momenteel de start van een Ecodorp op het terrein van de voormalige aardappelmeelfabriek Avebe. Centraal staan duurzaamheid, veerkracht, samen voorzienigheid, verbinding en hier-en-nu-zijn. Inmiddels is goedkeuring om hier te bouwen. Er zijn kandidaten die hier willen bouwen en wonen. De initiatiefnemers willen een dorp bouwen (30-60 huisjes) dat zichzelf zoveel mogelijk bedruipt. Dat moet bestaan uit huisjes die, waar mogelijk, met organisch materiaal zijn gebouwd.

De Leidijk: hield in vroegere tijden het water vast van het hoogveenmoeras en maakte het gebied daardoor ontoegankelijk voor de vijand en had dus als verdedigingslinie een militair – strategische functie. (Redoute Barnflair = kleine veldschans). Eerder beschermde ze het gebied tegen overstroming van de Ems (Duitsland). Hier loop je langs de grens met zijn vele grenspalen. Leidijk was een oud verdedigingsdijk.

Polderputten: Ovalracing vertoont sterke verwantschap met de Amerikaanse en Britse manier van autoracen waarbij gereden wordt op ovale banen. In ons land gebeurt dat in Ter Apel in het autosportstadion “de Polderputten”.

Duiker Osseschot: 19 eeuws verdedingswerk in Oost Groningse Westerwolde. De duiker Osseschot in de voormalige Leidijk nabij Ter Apel is in 2008 gerenoveerd. Opvallend bij deze duiker daar zwemmen Forellen.

Kabelbaan: Ter Apel heeft de eerste hand-aangedreven kabelbaan van Nederland. Die verbindt de oevers van de Ruiten Aa vlak buiten het dorp. De kabelbaan is 22,4 meter lang en vormt een belangrijke schakel in diverse langeafstand wandelpaden die het gebied doorkruisen. Wandelaars kunnen in een gondel gaan zitten en die met behulp van een draaiwiel naar de overkant sturen. Er is plaats voor maximaal twee personen. De gondel kan ook met behulp van draaiwielen aan beide oevers worden voortbewogen.

Verslag/foto’s: Ooldrik Modderman

Klik HIER voor meer foto’s

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.