Het Groninger Landschap opent diverse monumenten tijdens Monumentendag

Foto: Catharina Glazenburg

GRONINGEN – In het weekend van 14 en 15 september is het weer Open Monumentendag, met als thema ‘Plekken van Plezier’. Het Groninger Landschap stelt tijdens deze dagen een aantal bijzondere plekken open voor het publiek.

Borg Welgelegen in Hoogezand – Sappemeer
De Odd Fellows geven rondleidingen in Borg Welgelegen. Een unieke kans om deze fraaie veenborg van binnen te zien en verhalen te horen over één van de laatste beeldbepalende monumenten in Hoogezand-Sappemeer.

Het interieur van dit rijksmonument is doorgaans niet voor het publiek toegankelijk. Vrijwilligers van Het Groninger Landschap vertellen u over de  bijzondere tuin en de geschiedenis van de veenkoloniën.
Open: zaterdag 14 september 10:00 uur – 16:30 uur

Molen De Lelie in Eenrum
in combinatie met de stationaire motorendag.
De dag wordt al sinds 1987 georganiseerd. Bij De Lelie wordt Open Monumentendag gecombineerd met de stationaire motorendag.  Met stationaire motoren werden vroeger bijvoorbeeld waterpompen en ook molens aangedreven. Een aantal zeldzame, oude stationaire motoren wordt opgesteld op het molenplein waar ze te bewonderen en beluisteren zijn.
Open: zaterdag 14 september 10:00 uur – 17:00 uur

Plaats Melkema in Huizinge
Dit jaar stelt Het Groninger Landschap de kunstenaars in de gelegenheid om in de schuren van Plaats Melkema te exposeren. Prachtige kunst op een heel bijzondere, eeuwenoude plek.
Open: zaterdag 14 september 11.00 – 17.00 uur & zondag 15 september 11.00 – 17.00 uur

Molen de Stormvogel in Loppersum pronkt al 169 jaar aan de horizon
Elk jaar in het tweede weekend van september zijn duizenden prachtige monumenten in heel Nederland gratis toegankelijk voor iedereen. Het is dé kans om een plek te bezoeken waar je normaal niet zo snel komt en deel te nemen aan de vele activiteiten die georganiseerd worden.Open: zaterdag 14 september 10:00 uur – 16:00 uur & zondag 15 september 13:00 uur – 16:00 uur

Coendersborg in Nuis 
In de verschillende kamers in de borg zijn videoportretten te zien die het verhaal van het landgoed vertellen. Aan het woord komen voormalige bewoners, arbeiders, streekbewoners en de huidige natuurbeheerder van het landgoed.
Open: zaterdag 14 september 10.00 – 17.00 uur & zondag 15 september 13.30 – 17.00 uur

Luchtwachttoren 7O1 in Warfhuizen 
Bezoekers kunnen de toren beklimmen, plaatsnemen in de schuilnis, met de verrekijker het luchtruim afspeuren en de positie van passerende vliegtuigen bepalen met behulp van het luchtwachtinstrument.
Open: zondag 15 september 14:00 uur – 16:00 uur

Meer informatie is te vinden op Activiteiten Het Groninger Landschap

Ingezonden.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.