Jan Kruit vijftig jaar imker

Foto: Geert Smit

TER APEL – Jan Kruit is vijftig jaar imker.
Tijdens het feest van vijfentwintig jaar Middeleeuws Ter Apel werd er ook een feestje gevierd door Imkervereniging Ter Apel en Omstreken. Jan Kruit lid van die vereniging was namelijk vijftig jaar actief als imker.

Vandaag kreeg hij van Bert Berghoef de voorzitter van de BVN (Nederlandse Bijenhouders Vereniging) een plaquette met daarop het erekorfje overhandigd.

Op veertienjarige leeftijd begon zijn liefde voor het bijen houden en had hij zijn eerste bijenvolkje samen met zijn buren bij het klooster in Ter Apel en werd hij lid van de imkervereniging. De jonge imker ontwikkelde zich in korte tijd tot een volwaardig imker die ook actief werd in de Imkervereniging Ter Apel en Omstreken, zo was hij jaren voorzitter en is hij nu nog steeds secretaris.

Niet alleen wat met honing van de bijen te maken heeft, heeft zijn interesse. Ook ziekte en plagen, koninginnenteelt, honingkeuring , opleidingen nieuwe imkers, bestuiving , nieuwe ontwikkelingen en bestuurlijke. Daarnaast is hij erg geïnteresseerd in de koninginnenteelt in Nederland en in Duitsland. Net over de grens is hij actief bij Wesuwemoor, Immezuchtering.

Jan Kruit verzorgt regelmatig presentaties bij andere verenigingen of bij de opleiding voor honingkeurmeester of koninginnenteelt.
Ook is Jan één van de Bijengezondheidscoördinator in de regio Groningen, deze beschikken over gedegen kennis van bijenziekten, kunnen deze herkennen en weten hoe ernaar te handelen.
Met name als gaat om ernstige epidemische ziekten, zoals het Amerikaans Vuilbroed.

Foto’s: Geert Smit

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.