Aftrap E-waste race Stadskanaal bij CBS De Höchte in Alteveer

Foto ingezonden door gemeente Stadskanaal

ALTEVEER – Vrijdag 13 september doet wethouder Goedhart Borgesius om 9.45 uur de aftrap van de E-waste race Stadskanaal 2019 samen met de leerlingen van CBS De Höchte in Alteveer.

In totaal doen negen basisscholen mee aan de race. Zij proberen in vier weken tijd zoveel mogelijk afgedankte elektronische apparaten (E-waste) in te zamelen. Wethouder Borgesius: “Het mooie aan deze wedstrijd is dat leerlingen spelenderwijs leren hoe belangrijk het scheiden van afval is. Ze ontdekken dat het zonde is als waardevolle grondstoffen in het restafval belanden.”

E-waste race
De scholen die meedoen zijn: OBS Hagenhofschool, OBS De Badde, OBS De Oleander, CBS De Höchte, Gereformeerde school Piet Prins, OBS De Musselhorst, CBS De Rank, RK Heilig Hartschool, CBS Oranje Nassauschool. Zij proberen van maandag 16 september tot en met vrijdag 11 oktober zoveel mogelijk afgedankte elektrische apparaten in te zamelen. Voorbeelden zijn: föhns, broodroosters en computers. Uiteraard is het belangrijk dat zoveel mogelijk inwoners meehelpen door hun elektronische afval aan te bieden bij de leerlingen.

Tijdens de E-waste race horen de deelnemende scholen iedere vrijdag de tussenstand. De school met de meeste punten wint een leuke schoolreis! De gemeente Stadskanaal stelt daarnaast voor de winnaar de ‘Evert Elektra wisselbokaal’ beschikbaar. Afvalverwerker Virol zorgt ervoor dat het afval wordt opgehaald bij de scholen en dat de apparaten gerecycled worden.

Afval scheiden? Goed bezig!
In september 2018 is de campagne Afval scheiden? Goed bezig! gestart in de gemeente Stadskanaal. Onze gezamenlijke doelen zijn: van 56% scheiden naar 75% scheiden van huishoudelijk afval en van 168 kilo naar maximaal 100 kilo restafval per inwoner per jaar in 2020. Als er meer afval wordt gescheiden, is het gemakkelijker te recyclen en opnieuw te gebruiken. Afval is dan een waardevolle grondstof voor het maken van nieuwe producten. De afgedankte apparaten krijgen vaak een tweede leven. De onderdelen van apparaten die niet meer bruikbaar zijn worden verwerkt tot nieuwe grondstoffen zoals: plastic, ijzer, koper en glas.

Deze E-waste race is een initiatief van Weee Nederland in samenwerking met Virol, de gemeente Stadskanaal en E-waste race (https://www.ewasterace.nl/).

Ingezonden.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.