Grande finale’ Orgelzomer Groningen 2019

Foto: Jan Doornkamp

GRONINGEN – De Orgelzomer Groningen nadert zijn daverende slot. Begonnen op 29 juli heeft dit drie maanden durende cultuur- en muziekfestival al meer dan 3500 bezoekers getrokken die genoten van excursies, masterclasses, concerten en andere, soms heel verrassende evenementen rondom het orgel. Tot het einde van de Orgelzomer op 20 oktober kan het publiek nog verschillende voorstellingen zien waarbij het orgel steeds in onverwachte combinaties met andere instrumenten of artiesten bespeeld wordt.

Om te beginnen met twee voorstellingen in de regionale orgelserie ‘Het Mooiste van 2 Werelden’:

Dans-en-‘t-orgel

Op zaterdag 5 oktober kan het publiek terecht in de Grote Kerk in Wildervank voor een dansevenement met de prikkelende naam ‘Dans-en-’t-orgel’. In een show van licht en mist dansen topdansteams van de Veendammer Sportschool Oxygym op de ritmes van pauken en drums gecombineerd met de klanken – klassiek maar zeker óók eigentijds – van het Walcker-orgel. Voorafgaand aan de voorstelling zijn er speciale gratis dance-clinics voor kinderen in de basisschoolleeftijd.

Met medewerking van Jochem Schuurman (orgel), Gosling Veldema (percussie) en Margriet van der Laan-Mejeur (training/choreografie). De voorstelling begint om 19.30 uur.

Cash in de kerk

Een dag later, op 6 oktober, vindt een andere show in de serie ‘Het Mooiste van 2 Werelden’ plaats, en wel in de Dorpskerk in Midwolda. Daar presenteren zanger Alex Vissering en singer-songwriter Olaf Vos ‘Cash in de kerk’, een liedjesprogramma rond een van hun favoriete artiesten, Johnny Cash. Vissering en Vos vertellen, zingen en rappen; organist Ludolf Heikens laat horen hoe mooi de melancholische countrysongs klinken als ze op het historische Hinsz-orgel worden gespeeld. Een leuke twist aan het geheel is dat de liedjes ‘op z’n Grunnegs’ worden gezongen, in een vertaling gemaakt door Olaf Vos zelf. Ook met medewerking van de Groningse band VanDeStraat.

Aanvang concert 15.00 uur.

SGO Orgelconcours

Op 12 oktober is er dan het Orgelconcours, voor de 32e keer georganiseerd door Stichting Groningen Orgelland. Voor veel organisten is dit concours een mooie opstap naar een internationale carrière. Dit jaar doen er meer dan 55 organisten mee in drie verschillende categorieën: amateurs tot 25 jaar die (nog) geen conservatorium doen, conservatoriumstudenten, en amateurs boven de 25 jaar. Voorrondes zijn van 9.00 tot 15.00 uur en vinden plaats in de Nieuwe Kerk, de Lutherse Kerk en de Aa-kerk in de stad. De 9 finalisten spelen ’s avonds in de Martinikerk (aanvang 19.30 uur). Er zijn mooie prijzen te winnen, o.a. een eigen concert op het beroemde Martiniorgel.

De jury staat onder leiding van organist Theo Jellema en bestaat verder uit Leonore Lub, Sietze de Vries, Pieter Pilon, Vincent van Laar, Jelte Hulzebos, Peter Westerbrink, Tymen Jan Bronda, Stef Tuinstra en Henk de Vries.

Orgelsymposium ‘De Wereld In’

Tijdens de Orgelzomer heeft het brede publiek op allerlei nieuwe, frisse manieren kunnen kennismaken met het Groninger orgel, en heeft het kunnen ervaren dat het orgel een veelzijdiger instrument is dan misschien gedacht. Met het Orgelsymposium ‘De Wereld In’ op 15 oktober wordt dit perspectief verder uitgewerkt. Samen met o.a. professionele programmeurs, marketingmedewerkers, beleidsmedewerkers van fondsen en overheden en betrokken vrijwilligers wordt een antwoord gezocht op de centrale vraag: hoe kunnen we het orgel als eeuwenoud instrument een waardevolle plek geven in de wereld van nu? Ter illustratie speelt organist Jacob Lekkerkerker (bekend om zijn uitbundige en soms experimentele concerten) samen met underground-gitarist Alfredo Genovesi, jazz-improvisator Oene van Geel en avant-garde basklarinettist Gareth Davis het werk ‘Cathedral Mobile’, een compositie voor de kathedrale ruimte en akoestiek. Het publiek wordt hierbij uitgenodigd zijn eigen perspectief en luisterplek te zoeken om de muziek te beleven.

Het symposium is in de Martinikerk en duurt van 11.00 tot 16.30 uur.

Het Schnitger Festival

Dan de Grande Finale van de Orgelzomer Groningen 2019: het jaarlijkse Schnitger Festival dat deze keer duurt van 16 t/m 20 oktober. Zoals ook in de vorige zes edities is er een mooie line-up van artiesten die stuk voor stuk het Groninger orgel op een bijzondere manier voor het voetlicht brengen. Zo is het openingsconcert een feest van barokke klanken, gezongen door het vocaal ensemble Quink en gespeeld door de Vlaamse organist Bart Jacobs op het orgel van de Martinikerk. Ook in de dagen daarna is er een interessante en afwisselende reeks aan voorstellingen te bezoeken, zoals ‘Schnitger op Sneakers’ (orgel en hiphop door Urban House Groningen), een avant-garde orgelconcert ‘Batalla’ van organist Age-Freerk Bokma en de al bijna uitverkochte voorstelling ‘Op zoek naar Bach’ van artistieke duizendpoot Daniël Lohues en het ensemble Holland Baroque. Het slotconcert op de zondagmiddag sluit de Orgelzomer Groningen 2019 en het Schnitgerjaar helemaal in stijl af, met een prachtig concert door organist Arvid Gast en een van de beste koren ter wereld, het Britse Tenebrae Choir, die o.a. composities van Schütz, Bach en Reger spelen en zingen.

Voor meer informatie over alle voorstellingen en tickets, kijk op www.orgelzomer.nl

Ingezonden.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.