Tentoonstelling ‘Denkend aan Groningen’ in museum De Oude Wolden

Foto: Catharina Glazenburg

BELLINGWOLDE – Het MOW toont met de tentoonstelling ‘Denkend aan Groningen’ de kwaliteiten en schoonheid van het Groninger platteland vanuit de optiek van 22 verschillende kunstenaars. Want naast aardbevingen en bevolkingskrimp heeft de provincie veel moois te bieden.

‘Denkend aan Groningen’ is de eerste in een reeks tentoonstellingen waarin het MOW de schoonheid van het Groninger platteland centraal stelt. De expositietitel ontleende het museum aan het iconische gedicht van Hendrik Marsman.

Als je de kranten mag geloven, is het platteland van Groningen een gebied van uitersten. Met aan de ene kant krimp, relatieve armoede en aardbevingsschade en aan de andere kant wonderschone natuur, onderlinge verbondenheid en kwaliteit van leven. Als museum in het oosten van Groningen verbaast het MOW zich wel vaker over deze tegenstelling, zeker omdat de mensen die hier wonen of die het gebied bezoeken, vaak juist enthousiast zijn. Onbekend maakt onbemind?

Over de expositie
Het museum nodigde professionele kunstenaars uit om aan de slag te gaan met de vraag wat het Groninger platteland nou zo buitengewoon mooi maakt. Uit bijna veertig (!) inzendingen viel de keuze op werk van:
Ingeborg Entrop, Mieke van Es, Janneke Gelling, Hans Gerritsen, Marijk Gerritsma, Marten van Holten, Elisabeth Kodde, Petra Koen, Ria van Krieken, Studio 212 Fahrenheit, Maaike Nijlunsing, Rika Post, Marike van Ringen, Tobi van Ringen, Harry Schomaker, Marian Smit, Inger Steyn, Yvonne Struys, Aly van der Wal, Heleen Wilkens en Monika Wolgast.
In de tentoonstelling gaat het om het landschap maar ook om het leven en de mensen in de provincie. Elke kunstenaar geeft vanuit zijn of haar eigen, unieke invalshoek invulling aan het thema. Dat levert een expositie op met zeer uiteenlopend werk – schilderijen, grafiek en installaties – dat in de meeste gevallen meer is dan een rechtstreekse weergave van bijvoorbeeld het natuurschoon of een cultuurhistorische gebeurtenis.

Behalve het inzenden van werk werd kunstenaars ook gevraagd de zin ‘Denkend aan Groningen, zie ik…’ af te maken. Bezoekers krijgen die zelfde gelegenheid tijdens de expositie.

Bij de tentoonstelling hoort een eigen kinder-/gezinsroute, die bestaat uit een kaartspel dat jonge bezoekers het mooie Groninger land op eigen wijze laat ontdekken.

Aansluitend op deze hoofdtentoonstelling tref je de kleine expositie ‘Veldwerk’ in de ontvangstruimte van het museum. In die kleinere expositie, onderdeel van het Noorderlicht-OFF programma, verkennen de fotografen René Alberts, Annemarie van Buuren en Pieter Tonnis de Graaf op eigen wijze het Groninger landschap.

De expositie is te zien van 6 oktober tot en met 19 januari 2019.

Over het MOW
Het MOW vind je aan de Hoofdweg van Bellingwolde. Het museum biedt vaste ruimte aan schilderijen van fijnschilder Lodewijk Bruckman en aan kunstenaars uit eigen regio. Het merendeel van het museum staat in het teken van een wisselend programma, waarbij onderwerpen uit de kunst of met een historische achtergrond beide of in samenhang aan bod komen. Op dit moment lopen naast de Bruckman-presentatie de tentoonstellingen Geen gemaar, met een overzicht van het werk van Geert Schreuder en Ons Land, met werk van Jan Altink, Johan Dijkstra en Johan Hemkes. Kijk op de website van het museum voor meer informatie.


www.museumdeoudewolden.nl

Beeldmateriaal: Campagnebeeld ‘Denkend aan Groningen’, ontwerp: Amoeba
Detail uit het werk ‘Korenaar 1’, van Marjan Smit


Ingezonden.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.