Sportvisserij doet onderzoek naar de aalstand in de Westerwoldse Aa

Foto: Hilvert Huizing

BLIJHAM, BELLINGWOLDE – Vorige week deed Sportvisserij Groningen/Drenthe onderzoek naar de aalstand in de Westerwoldse Aa.

Vorige week werd onderzoek gedaan naar de aalstand in de Westerwoldse Aa. Dit betreft een meerjaren onderzoek door Sportvisserij Groningen/Drenthe en Waterschap Hunze en Aa’s. Eenzelfde onderzoek wordt ook in het Termuntenzijldiep gedaan.

Het project loopt inmiddels 12 jaar en om de drie jaar wordt er gemonitord met fuiken en met elektrovisserij. Echt duidelijke resultaten hebben ze niet, de gegevens moeten nog geanalyseerd worden door deskundigen, vertelt Gerard de Laak van Sportvisserij Nederland. Wel zien ze dat in de Westerwoldse Aa meer kleine aal voorkomt. Waarschijnlijk komt dit doordat het Waterschap de intrekmogelijkheden verbeterd heeft door onder anderen een aalgoot te maken bij Nieuwe Statenzijl.

Op de foto’s ziet u hoe de onderzoekers bezig zijn met door middel van elektrovisserij paling te vangen tussen de Langebrug en de brug in de Tweekarspelenweg. De gevangen vissen werden later gewogen en gemeten.

Foto’s: Hilvert Huizing

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.