Pootaardappelen rooien in Laudermarke

Foto: André Dümmer

SELLINGEN – Aan de Veenweg in Laudermarke werden gisteren pootaardappelen gerooid.

De firma Mencke Landbouw bv uit het Drentse Barger-Compascuum pakt het wel erg groots aan. Met twee GRIMME zelfrijdende aardappel rooimachines (een zwadrooier en een oppakker) en met behulp van vrachtwagens, ladewagens, grote tractoren en heftrucks op het land werd de klus in een razend tempo geklaard.

Kweekwerk.
De firma Mencke houdt zich bezig met aardappelrassen. Het kweekwerk heeft als doelstelling: Het kweken van een vroeg/middenlaat zetmeelras, dat beschikt over de juiste AM/Wratziekte-resistenties, goed bewaarbaar, met een hoge zetmeelproductie. Jaarlijks worden er ongeveer 3000 klonen van AVERIS (kweekbedrijf AVEBE) betrokken. In theorie zijn dit stuk voor stuk nieuwe zetmeelrassen. Door langdurige selectie, blijven er mogelijk enkele klonen over die goed zijn als nieuw zetmeelras. Deze selectieprocedure neemt minimaal 8 jaren in beslag, om tot een goed resultaat te komen.

Stammen.
Als een kloon de potentie heeft om een ras te worden, start Mencke met traditionele stammenopbouw. Dit is hoofdzakelijk handwerk. Met deze stammenteelt leggen zij de basis voor een gezonde en stabiele pootgoedteelt. Het kweekwerk/stammen worden bij de grotere percelen in het zwad gerooid, waarna ze worden opgeraapt. Kleinere percelen worden handmatig gerooid.

Zwadrooien.
Het rooien van de pootaardappelen begint met het zwadrooien. Met een vier-rijer GRIMME RL400, worden de aardappelen in het zwad gelegd. Dit zodat de aardappelen eerst goed kunnen drogen en vervolgens droog in de kisten komen. Het oppakken van de zwaden gebeurt met een GRIMME VARITRON. De aardappelen komen rechtstreeks in de kisten terecht.

Drogen.
Nadat de aardappelen in het zwad hebben gedroogd, worden ze buiten na-gedroogd met behulp van de wind.

Verwerken/sorteren.
Het sorteren van de pootaardappelen gebeurt bij een temperatuur van 8 á 10 graden Celsius in grote opslaghallen tot dat ze in het voorjaar gepoot kunnen worden.

Tekst en foto’s: André Dümmer

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.