TaalHelden 2019 tonen bijzondere inzet voor geletterd Groningen

Foto: Dick Pots

GRONINGEN – Gisteren zijn de drie TaalHelden van Groningen bekendgemaakt. Henk Bijlholt en Henk Bruinink, Geert van Delden en het innovatieproject DigiTaalBeter ontvingen een bloemetje uit handen van dagvoorzitter Elly Pastoor en Taalambassadeur Johnny Groenboom, ieder vanwege zijn of haar unieke en bijzondere inzet voor taal. Met de regionale TaalHeldenverkiezingen vraagt Stichting Lezen & Schrijven aandacht voor de 2,5 miljoen volwassenen in Nederland die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. 

In totaal waren negen mensen genomineerd voor de regionale verkiezing. “Taalhelden zijn mensen die zich in het bijzonder hebben ingezet voor een beter geletterd Groningen. Het zijn de mensen die eruit springen: echte doorzetters of mensen die er alles aan doen om iemand anders verder te helpen: zegt Elly Pastoor, voorzitter van het Bondgenootschap voor een Geletterd Groningen. “Uiteindelijk zijn natuurlijk alle genomineerden helden, vanwege de ontwikkeling die zij doormaken of die zij anderen helpen doormaken.

Henk Bijlholt en Henk Bruinink zijn gekozen als taalheld in de categorie Taalcursist, omdat zij als duo de stap hebben gezet om naar het Taalhuis te gaan. En vanuit hun enthousiasme dertig collega’s van een SW-bedrijf en de gemeente Groningen hebben kunnen motiveren om ook op les te gaan.

Geert van Delden is gekozen als taalheld in de categorie Taalbegeleider, vanwege zijn inzet voor taalhuisdeelnemers met psychisch problematiek. En hij veel vertrouwen kan kweken bij deze groep mensen.  

Het innovatieproject DigiTaalBeter is gekozen als taalheld in de categorie Bruggenbouwer, omdat zij een jaarlijks terugkerend onderwijsprogramma ontwikkelen rondom laaggeletterdheid. Waarbij studenten worden gekoppeld aan echte opdrachten van organisaties die op zoek zijn naar een innovatieve oplossing voor laaggeletterden. 

“Het is belangrijk dat we de prijsuitreiking beginnen bij de categorie Taalcusist, omdat de mensen die hiervoor genomineerd zijn, het meest in spanning zitten”, zegt Taalambassadeur Johnny Groenboom.

Alle regionale TaalHelden mogen meedoen aan de landelijke Taalheldenverkiezing in januari. Er zijn 2,5 miljoen volwassenen in Nederland die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Zij zijn laaggeletterd. In Groningen heeft 1 op de 6 van de inwoners tussen de 16 en 65 jaar moeite met lezen en schrijven. Iedereen kan op zijn of haar manier een steentje bijdragen aan een beter geletterd Nederland. Kijk voor meer informatie op: www.weekvandealfabetisering.nl 

Foto-onderschrift: Groningse TaalHelden 2019, vlnr Henk Bijlholt, Henk Bruinink
Fotograaf: Dick Pots

Ingezonden.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.