Oorlogsmonument Veele voorzien van de S.A.S. wing

VEELE – Aan het monument, wat is opgericht voor drie gesneuvelde parachutisten, is deze week de zogenaamde S.A.S. wing bevestigd.

Volgend jaar op 12 april is het 75 jaar geleden dat Veele werd bevrijd door parachutisten van het Belgische S.A.S. ( Special Air Service). Hierbij kwamen drie mannen om het leven, te weten: P.H. Rolin, J. Breuer en E. Hazard. Voor hen is bij de Rolinbrug in Veele een monument opgericht, wat gemaakt is van de brokstukken van de in 1945 vernielde brug. Op de steen is een bronzen veer en een gedenkplaat bevestigd. Sinds maandag prijkt als eerbetoon aan de bij de bevrijding betrokken Belgische parachutisten op het monument eveneens de S.A.S. wing.

Volgend jaar zal er veel aandacht besteed worden aan de bevrijding van Veele. Men hoopt dat daarbij ook de Belgische militair Jaak Daemen aanwezig kan zijn. Jaak Daemen, die inmiddels de 90 ruim is gepasseerd,
maakte tijdens de Tweede Wereldoorlog deel uit van de Belgian S.A.S. Voor zijn rol in de bevrijding van Veele en zijn essentiële en structurele bijdrage aan de organisatie van de jaarlijkse herdenking in Veele, werd hij in 2017
benoemd als ereburger van de toenmalige gemeente Vlagtwedde. Helaas kon de heer Daemen er toen om gezondheidsredenen niet bij zijn. De erepenning werd destijds door zijn zoon in ontvangst genomen.

Foto’s: Catharina Glazenburg

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.