Zeshonderd vmbo-leerlingen op culturele safari in Groningen

Foto ingezonden door kunstencultuur.nl

REGIO, GRONINGEN – Zeshonderd vmbo-leerlingen gaan op 17 oktober op culturele safari. De vmbo’ers nemen deel aan workshops en bezoeken voorstellingen en exposities bij culturele organisaties in de stad Groningen. De culturele safari is onderdeel van het vak Culturele en Kunstzinnige Vorming en heeft tot doel de drempel naar kunst, erfgoed en media te verlagen.

Een bezoek aan een museum of theater is nog niet voor alle vmbo’ers vanzelfsprekend. Enerzijds omdat ze er onbekend mee zijn en anderzijds omdat het soms onvoldoende aansluit op hun belevingswereld. Door de culturele safari op te nemen in het lesprogramma willen docenten en deelnemende instellingen jongeren laten ervaren dat kunst en cultuur leuk en inspirerend is. De CKV-dag wordt georganiseerd Stichting Kunst & Cultuur, die de deelnemende organisaties heeft aangemoedigd een passend cultureel programma samen te stellen dat de creativiteit van jongeren stimuleert.

GRID, URBAN HOUSE, Groninger Museum, Theater de Steeg, NNT, SPOT Groningen, Noorderlicht, Scheepvaart Museum, CBK, VRIJDAG, Jonge Harten, het Universiteitsmuseum en het Forum openen hun deuren voor de leerlingen. De instellingen hebben allen hun programma afgestemd op de doelgroep. Zo biedt de Theater de Steeg een theatrale rondleiding langs de techniek in de Stadsschouwburg en de opbouw van het decor voor Club Guy & Roni. Bij GRID bedrukken de jongeren T-shirts en bij Noorderlicht en het CBK maken ze in samenwerking met Urban House een rap bij een fotografietentoonstelling.

Aan deze eerste editie van de CKV-dag nemen scholen uit zowel stad als provincie deel. Uit de stad zijn dit het Kamerlingh Onnes, Werkman College, Leon van Gelder en het Wessel Gansfort College en uit de provincie het Terra Oldekerk, RSG ter Apel en RSG de Borgen met scholen uit Grootegast en Leek. Het Nationaal Busmuseum zorgt voor het vervoer. De dag is mogelijk dankzij een subsidie van de gemeente Groningen.

Het vak Culturele en Kunstzinnige Vorming, CKV, is een verplicht examenvak voor alle leerlingen in de bovenbouw van het vmbo. Het belangrijkste doel van het vak is dat leerlingen kennismaken met de professionele wereld van kunst en cultuur. De intentie is om de dag tot een jaarlijks evenement te maken.

Ingezonden door

Gaby Kleverlaan Communicatie kunstencultuur.nl


Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.