De natuur door de ogen van Henk Kamstra

Foto: Henk Kamstra


WESTERWOLDE, TER APEL – Regelmatig publiceren wij artikelen over de natuur in Westerwolde op Westerwolde Actueel. Auteur is Henk Kamstra uit Ter Apel. Ook de foto’s zijn van zijn hand.

Zwetende zwammen.

Na een periode van warm weer en droogte zie we na overvloedige regenval  de paddenstoelen overal uit de grond schieten. O.a. de geschubde inktzwammen vallen op. Ik zag ze een perk met Cotoneasterstruikenen op een grasveld bij het Klooster in Ter Apel.  Bij de laatste kun je “zweetdruppels” aan hoed zien hangen. Dit verschijnsel heet guttatie en ontstaat als een paddenstoel tijdens de groei een overschot aan water kwijt moet. Soms is het vocht gekleurd  door de stoffen die de paddenstoel heeft opgenomen.  Dit kun je bij de biefstukzwam goed zien. Bij de  de porseleinzwam komt dit verschijnsel  ook voor, maar op mijn foto kan het ook regenwater zijn.Ook in de plantenwereld komt dit verschijnsel voor ; bij vrouwenmantel  wordt bij vochtig weer het teveel aan water via de bladrand uitgescheiden.

Giftige zwammen.

Een paddenstoel die je op het ogenblik ook nauwelijks over het hoofd kunt zien is de vliegenzwam. Op een akker, aan de Poortweg in Ter Apel, waar de voedselrijke bouwvoor is verwijderd, heeft zich een vegetatie ontwikkeld met veel berken.  Hieronder hebben zich in de loop der jaren massaal de vliegenzwammen gevestigd. Dit is een z.g. mycorrhizazwam.  Mycorrhiza is een samenleving van een schimmel en een plant via de wortels.  De schimmels halen mineralen uit de bodem voor de plant en krijgen als dank koolhydraten hiervoor terug, welke de plant (boom) heeft gemaakt d.m.v. de fotosynthese.

Ingezonden door:  Henk Kamstra

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.