Expositie: de Eeuw van mijn Ubbo geopend

Foto: Ko Kamies

STADSKANAAL – Vanaf zondag 13 oktober is in het Streekhistorisch Centrum te Stadskanaal de nieuwe tentoonstelling de Eeuw van mijn Ubbo te zien. De tentoonstelling werd vanmiddag officieel geopend.

Onder de titel De Eeuw van mijn Ubbo wordt de 100-jarige historie van een markante school in beeld gebracht. Dit tegen de achtergrond van de ontwikkelingen in de streek. Van elk decennium worden de markante gebeurtenissen getoond, waar mogelijk ondersteund door verhalen van oud-leerlingen uit die periode.

De tentoonstelling is dan ook het resultaat van een speurtocht naar verhalen, foto’s en voorwerpen die nog onder oud-leerlingen van sg Ubbo Emmius bewaard werden. Samen schetsen ze de ontwikkeling van een Christelijke HBS voor de meer gegoede burgerij tot een algemene scholengemeenschap met een brede regiofunctie en meerdere vestigingen. Ook deze komen in de expositie aan bod. Voor wie er op school zaten maar ook voor wie opgroeide in de regio, zal de expositie een feest van herkenning zijn.

De tentoonstelling werd vanmiddag door burgemeester Froukje de Jonge en Karl Rosman, oud-conrector s.g. Ubbo Emmius, geopend. Daaraan voorafgaand waren er toespraken van de voorzitter van Stichting De Eeuw van mijn Ubbo: Jaap Duit en Germa Greving, historicus en oud-leerling van het Ubbo Emmius. Zij vertelde het één en ander over de expositie De Eeuw van mijn Ubbo en overhandigde aan Jannette Nijhof, algemeen bestuurslid, een bloemetje voor haar tomeloze inzet de jaren door.

De tentoonstelling is onderdeel van de activiteiten tijdens het jubileumjaar van sg Ubbo Emmius en is vanaf aanstaande zondag tot en met 1 maart 2020 te zien.

Het SHC is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 13.00-17.00 uur, zondag van 14.00-17.00 uur.

Adres: Streekhistorisch Centrum, Ceresstraat 2, 9502 EA Stadskanaal

Foto’s: Ko Kamies

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.