De boeren zijn los!

Foto: Catharina Glazenburg

GRONINGEN – Honderden boeren zijn met hun trekkers onderweg naar Groningen.

Vanmorgen verzamelden zich op diverse locaties boeren met hun trekkers om in colonne naar Groningen te rijden. Bij Partycentrum Rendering in Vlagtwedde was het om half acht een drukte van belang. Naar schatting kwamen daar tussen 80 en 90 trekkers bij elkaar.

Bij de brandweerkazerne in Bellingwolde kwamen boeren uit Vriescheloo en Bellingwolde samen, om door te rijden naar de Winschoter Hogebrug, waar collega’s hen opwachtten. Zij sloten zich aan bij de colonne vanuit Vlagtwedde om via de Rondweg om Winschoten naar de A7 te rijden. Via de rechter rijbaan zijn ze onderweg naar Groningen. Tot aan de horizon knipperende zwaailampen. Langs de weg en op viaducten staan mensen naar ze te zwaaien en doen de duimen omhoog. Kippenvel moment!

Onderweg sluiten zich steeds meer collega-boeren aan. Volgens RTV Noord staat er nu op de A7in de richting Groningen zo’n acht kilometer file. Ook uit andere richtingen zijn honderden trekkers onderweg naar de binnenstad. Op de Grote Markt en de Vismarkt zijn inmiddels de eerste trekkers gearriveerd.

Deze actie is op touw gezet door landbouw en tuinbouw organisatie LTO. Volgens LTO lopen de provinciale beleidsregels over stikstof op verschillende punten vooruit op het rijksbeleid. Ze hebben een grote impact op boerenbedrijven en -gezinnen. LTO Noord zond vorige week hierover een brandbrief aan alle colleges van Gedeputeerde en Provinciale Staten.

Voorzitter Dirk Bruins van LTO Noord  sprak heldere taal: “De stem van boeren en tuinders moet gehoord worden in de provincie! Maandag zullen we een duidelijke boodschap op de provinciehuizen afgeven!”

Vrijdag lieten de boeren in Friesland en Brabant al van zich horen. In Leeuwarden had dit tot gevolg dat de provincie Friesland de eerder genomen stikstofmaatregelen intrekt. In Den Bosch werden geen belangrijke moties aangenomen.

Boerenorganisatie Farmers Defence Force (FDF) gaat aanstaande woensdag actie voeren. Zij gaan naar het Binnenhof in Den Haag om hun onvrede te tonen over de stikstofcrisis. Onderweg daar naar toe maken ze een stop bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu in Bilthoven (RIVM), die
de stikstofhoeveelheden in Nederland berekend en naar buiten bracht dat ruim veertig procent van alle stikstof wordt uitgestoten door de boerensector. FDF rekent op een grote opkomst. Zij hebben op hun Facebookpagina al bijna 39.000 leden.

Foto’s: Jan en Catharina Glazenburg en ingezonden foto’s door Jacqueline Smaal.

Klik HIER voor meer foto’s

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.