Veel belangstelling voor open huis jubilerende Hempflax

Foto: Ron Teunissen

OUDE PEKELA – Het hennepverwerkend bedrijf Hempflax in Oude Pekela hield vandaag vanwege het 25-jarig bestaan een open huis.

Belangstellenden werden ontvangen bij stichting Siep & co, die onder het dak van Hempflax is gehuisvest. Hier draaiden de oude machines en stonden hapjes en drankjes klaar. Voor kinderen was er een speelhoek ingericht. In de fabriek van Hempflax waren elke 45 minuten rondleidingen.

Hempflax kende een niet zo gemakkelijk start. Hennep is een product dat jarenlang niet was verbouwd. Er waren maar weinigen die de mogelijkheden van verbouw, oogst en verwerking nog kenden, omdat het product lange tijd was verboden. Eigenaar Ben Dronkers haalde hennep echter uit de scepsis en hij kende nog wel de mogelijkheden en gebruiken voor industriële toepassing.

Speciale technologie

Dronkers en huidig directeur Mark Reinders ontdekten bij aanvang dat hennep voor de verwerking een speciale technologie vereiste. De benodigde machines werden derhalve aangeschaft. Gedurende de aanvangsjaren slaagde het Pekelder bedrijf erin het product in de markt te zetten en een goede exploitatie op te bouwen. In 1994 werd begonnen met het inzaaien van 140 hectare. In 2018 werd in drie
landen (Nederland, Duitsland en Roemenië) maar liefst 2600 hectare geoogst.

Hennep kent veel toepassingen. In de auto-industrie wordt het verwerkt in de interieurs. Hempflax levert
bijvoorbeeld aan bekende merken als Mercedes, BMW, Jaguar, Bently en Porsche. Verder zijn er toepassingen in de bouw. Isolatiemateriaal en vezelblokken voor het zetten van muren en wanden. Verder strooisel voor stallen in de agrarische sector en voor huisdieren.

Ook in de textiele branche wordt het product toegepast. Hempflax droomt ervan op zeker moment katoen te kunnen vervangen door hennep. De meters hoge groene plant is tevens doorgedrongen tot de medische wereld. CBD-olie is daarvan een bekend voorbeeld.

Nieuwe producten en toepassingen

Hempflax gaat de komende jaren door met de ontwikkeling van nieuwe producten en toepassingen. Daarvoor is uitbreiding van de te verbouwen hectares nodig. Getracht wordt om reeds volgend jaar in totaal 3500 bunders te kunnen inzaaien. De komende jaren wil het bedrijf uit Oude Pekela proberen de oversteek naar Amerika te maken om daar het product, de kennis ervan en de technologie te introduceren.

Foto’s: Ron Teunissen

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.