Lokaal Betrokken tegen verhoging afvalstoffenheffing

Foto: Catharina Glazenburg

STADSKANAAL – Raadsfractie Lokaal Betrokken is tegen de voorgestelde tariefsverhoging afvalstoffenheffing die de gemeente Stadskanaal wil doorvoeren in 2020.

Volgens de gemeente is de tariefsverhoging noodzakelijk omdat de verbrandingsbelasting omhoog is gegaan. Ook wordt verwacht dat de grijze restafval-container minder bij de weg wordt gezet wat leidt tot minder inkomsten voor de gemeente. Daarnaast kosten de gratis ledigingen van de groene gft-container (3 keer in het voorjaar en 3 keer in het najaar) de gemeente geld.

Lokaal Betrokken vindt dat er nog eens kritisch gekeken moet worden naar het aantal keren dat geledigd wordt, zowel de grijze als de groene containers. Fractievoorzitter Jur Mellies: “Dat de verbrandingsbelasting wordt verhoogd; daar hebben we geen vat op, dat wordt van hogerhand opgelegd. Maar de frequentie van de ledigingen daar kunnen we nog wel eens kritisch naar kijken.”

De gemeente Stadskanaal gaat er voor 2020 vanuit dat mensen nog maar 8 keer per jaar de grijze container bij de weg zetten en 3 keer per jaar de groene container. “Nou dat is wel heel rooskleurig ingeschat. Dat zien wij écht niet gebeuren” aldus Mellies.

Volgens Lokaal Betrokken mag er ook gekeken worden naar de gratis ledigingen van de groene container (drie keer in voor- en najaar.) Mellies hierover: “Volgens ons is dit teveel van het goede. Zoveel groene containers zie ik in die (gratis) periodes niet bij de weg staan. Maar die vuilniswagen moet wel rijden, en daar betalen we met zijn allen voor, ook als we de groene container niet bij de weg zetten.” “Kunnen we niet met minder af, bijvoorbeeld één of twee keer in voor- en najaar? Dat scheelt in de kosten.” Zo vraagt Mellies zich af.

Maandag 11 november wordt in de gemeenteraad van Stadskanaal de begroting 2020 behandeld.

Ingezonden.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.