Het Nije Westerwolde Streektoalfestival op 9 november in Veelerveen

Foto: Catharina Glazenburg

VEELERVEEN – Op 9 november vindt vanaf 19:00 uur in Ons Noabershoes in Veelerveen de tweede editie plaats van het Nije Westerwolde Streektoalfestival. Het wordt door burgemeester Jaap Velema van de gemeente Westerwolde geopend.

Diverse artiesten en woordkunstenaars die de streek-toal beoefenen, werken hier aan mee. Het festival geeft een blik in de wereld van de Groninger streektaal en cultuur. Diverse artiesten, waaronder nieuw jong talent en gevestigde namen zullen in het Gronings dialect hun repertoire ten gehore gaan brengen.

Zozal het nieuwe streektoaltalent Josien Bakker uit Vlagtwedde een optreden verzorgen, evenals Edwin Jongedijk, Steernvanger (de band van Dion Bouwes en Dennis Krottje) en Berny Jansema.

Woordkunstenaars
Ook zijn er weer dichters en verhalenvertellers, oftewel woordkunstenaars van de partij. Aly Freije, geboren in Veelerveen en in 2008 winnaar van de Freudenthalprijs voor nieuwe Nedersaksische literatuur en in 2009 de Literaire Prijs Groningen van Stichting het Grunneger Bouk, zal voordragen. Verder zullen Harbert Schutte, Luuk Houwing, Ina Rozema en Erik Rouppé u verrassen met verhalen, gedichten, voordrachten en columns.

Daarnaast lezen leerlingen van SWS De Driesprong uit Vriescheloo een door henzelf geschreven gedicht in de streektoal voor. Een panel van woordkunstenaars o.l.v. burgemeester Jaap Velema bepaalt wie winnaar wordt van de Nije Westerwolde Streektoal Junior Dichtersbokoal . Meike Stedema verzorgt een workshop “Grunneger Toal”.

Kaartverkoop
Kaarten kunt u reserveren via de beheerders van Ons Noabershoes: tel. 0597 541488 of via het mailadres:  info@veelerveen.eu. Tevens verkrijgbaar aan de kassa.

PROGRAMMA

19:00 UUROPENING DOOR BURGEMEESTER JAAP VELEMA

19:05 UUR: OPTREDEN JOSIEN BAKKER MET “MIEN WESTERWOLDE”

19:10 UUR: LEERLINGEN OBS DE DRIESPRONG: VOORDRACHT ZELF GESCHREVEN GEDICHTEN + UITREIKEN BOKAAL WINNAAR

19:25 UUR : LITERAIR CAFÉ M.M.V.: ALY FREIJE, HARBERT SCHUTTE, INA ROZEMA, LUUK HOUWING EN ERIK ROUPPÉ. AFGEWISSELD MET ZANG EN GITAAR DOOR BERNY JANSEMA

20:00 UURWORKSHOP “GRUNNEGER TOAL” DOOR MEIKE STEDEMA

20:30 UUR : OPTREDEN JOSIEN BAKKER

20:45 UUR: ALY FREIJE MET VOORDRACHTEN

21:00 UUROPTREDEN EDWIN JONGEDIJK

21:30 UUR : LUUK HOUWING EN ERIK ROUPPÉ MET VERHAAL EN COLUMN

21:45 UUR : OPTREDEN STEERNVANGER

22:15 UUR : OPTREDEN JOSIEN BAKKER

22:30 UUR: HARBERT SCHUTTE EN INA ROZEMA MET VOOR-DRACHT EN VERHAAL

22:45 UUR: OPTREDEN EDWIN JONGEDIJK

23:15 UUR: BERNY JANSEMA EN WILLEKE BERGMAN MET ZANG EN GITAAR, GEDICHTEN EN VERHALEN

23:30 UUR: OPTREDEN STEERNVANGER

Ingezonden.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.