Zorgboerderij De Lindehoeve verwelkomt eerste cliënten

Foto: Catharina Glazenburg

VRIESCHELOO – Bij Zorgboerderij De Lindehoeve zijn de laatste weken de puntjes op de i gezet. Binnenkort komen de eerste cliënten.

Er is keihard gewerkt in en bij de boerderij aan de Dorpsstraat 108 in Vriescheloo. Op 1 oktober was fase 1 van de verbouwing en inrichting van de ruim 150 jarige boerderij grotendeels gereed. Aan de voorkant is een gezellige ruime huiskamer met open keuken gecreëerd. Daarachter twee kamers, die dienst kunnen doen als slaapkamer en/of ruimte voor creatieve bezigheden, nieuwe toiletten, waarvan één rolstoel toegankelijk, een douche, een ruimte voor o.a. de wasmachine, een ruime hal en een gezellig kantoor aan de wegkant.

Het is een prachtige volwaardige zorgboerderij geworden, met mooie meubels en voor met name ouderen herkenbare accenten, zoals de spullen in de herinneringskast, antieke spullen en de prachtige prenten, gemaakt door illustrator en kunstschilder Wim Romijn.

De Lindehoeve biedt dagbesteding aan ouderen, mensen met de ziekte van Alzheimer, dementie, Parkinson en ander niet aangeboren hersenletsel. Een indicatie is een vereiste. De cliënten worden begeleid door Jacqueline en haar dochter Jannemiek Kremer. Dochter Annemarie is nog bezig met de opleiding voor verpleegkundige. Het is de bedoeling dat ook zij in de toekomst bij de zorgboerderij aan de slag gaat.

“Het is belangrijk dat de mensen die hier komen zichzelf kunnen zijn”, vertelt Jacqueline. “Willen ze gekleed in een overall en op klompen lopen dan kan dat gewoon; ze hoeven hier niet in hun zondagse kleren te komen”. De activiteiten zullen veel in de buitenlucht plaats vinden. Er komt een moestuin en kleine boerderijdieren, zoals kippen, konijnen en geiten. Maar ook binnenactiviteiten behoren tot de mogelijkheden. Er zijn veel knutselspullen, er komt een timmerwerkplaats, er zijn spelletjes en ook samen koken en bakken behoort tot de mogelijkheden. De activiteiten worden aangepast aan de wensen van de cliënten.

Ook de “openingstijden” worden aangepast aan de wensen van cliënten. Vooralsnog gaan Jacqueline en Jannemiek er van uit dat De Lindehoeve overdag van maandag tot en met vrijdag van 09.30 tot 16.00 uur dagbesteding biedt. Maar dat zou bijvoorbeeld ook van vier tot negen uur kunnen, of op de zaterdag. De tijd zal het leren. Ook zijn er plannen twee kamers in te richten voor zogenaamde respijtzorg. Dit om bijvoorbeeld om een mantelzorger enkele dagen de zorg uit handen te nemen. Er zal dan een slaapwacht aanwezig zijn.

Nu binnen alles gereed is wordt er nu eerst buiten gewerkt aan de dierenweide en de plantenkas. Ook wordt een moestuin aangelegd.

Daarna gaat de verbouwing van de tweede fase van start. Dan wordt de inpandige schuur aangepakt, om ook daar kamers, toiletten en een gemeenschappelijke ruimte te maken. Het schuurgedeelte wordt zolang door middel van een wand afgesloten. Later is het ook nog de bedoeling dat de schuur naast De Lindehoeve wordt verbouwd tot boerderijwinkel, waar de zoon van de familie Kremer de scepter zal gaan zwaaien.

Volgend jaar wordt in het voorjaar of de zomer een open dag gehouden. Ook wordt op 7 december, evenals vorig jaar, in de schuur en naast de boerderij van 13.00 tot 20.00 uur een kerstmarkt georganiseerd.

Voor meer informatie kan er contact opgenomen worden met Jacqueline 0610119052 of Jannemiek 0655560077.

Foto’s: Catharina Glazenburg

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.