Naam prijkt op de gevel en de vlag wappert in top bij de Vrijheidshof Oude Pekela

Foto: Abel van der Veen

OUDE PEKELA – Het appartement aan de Vrijheidsstraat (huisnummers 40 t/m 256) heeft sinds kort de naam Vrijheidshof op de gevel staan. Tevens is er een vlaggenmast geplaatst. Vanmorgen werd in het bijzijn van o.a. wethouder Henk Busemann de naam onthuld en de vlag gehesen.

Nadat op 1 maart een activiteitencommissie in het leven was geroepen kwam de vraag waarom het gebouw geen naam had. Langs de weg staat wel een bord met de naam Molenhof maar de naam Molenhof bevindt zich ook aan de Scholtenswijk en IJsbaanlaan. Voor veel bezoekers (hulpverleners, taxi’s etc. ) was dit zeer verwarrend en is het soms erg moeilijk de juiste locatie Molenhof te vinden.

Ook kwam de vraag of er een vlaggenmast geplaatst kon worden. De bewoners hebben dit altijd als een gemis gezien en willen de Groningse vlag zien wapperen of de driekleur bij speciale gelegenheden.

In samenwerking met Vestia-VvE kwamen deze punten aan de orde op de jaarlijkse vergadering van de VvE. De naam op het gebouw mocht vanVestia –VvE mits 70 % van de bewoners daar mee akkoord ging.

Er werd onder de bewoners een enquête over de naamgeving gehouden. Er werden zeven namen genoemd, waaronder de Vrijheidshof. Deze naam werd met grote meerderheid gekozen. Omdat Vestia als eis stelde dat 70 % van de bewoners hiermee akkoord moest gaan zijn de initiatiefnemers wederom met een handtekenlijst bij de bewoners langs geweest. Een score van 100 % was de uitslag.

Vestia-VvE gaf hierna toestemming en opdracht tot plaatsing van de naam op de gevel. Ook voor de vlaggenmast werd de offerte goedgekeurd.

De naam Vrijheidshof dekt uitstekend de lading. Het gebouw staat aan een hof aan de Vrijheidsstraat. De naam is bedacht door bewoonster mevrouw M. Bos en haar kleindochter. Zij deden vanmorgen de onthulling.

De vlag werd gehesen door een van de oudste bewoners van de Vrijheidshof. Hij heeft zich sterk gemaakt voor de komst van de vlaggenmast.

Bij de onthulling van de naam en het hijsen van de vlag was naast een aantal bewoners wethouder Henk Busemann van de gemeente Pekela aanwezig.

Foto’s: Abel van der Veen

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.