Komende week weer collecte voor MS Fonds

WESTERWOLDE – Komende week is er weer de landelijke collecteweek voor het Nationaal MS Fonds.
Zaterdagmiddag waren Harma Huiting en Tjeerd te gast bij Geert Smit in het programma Brunchroom op Radio Westerwolde.
Harma vertelde over de tijd dat zij als MS patiënt toch de motivatie en kracht had om in Onstwedde de afgelopen 10 jaar een team van zo’n 40 mensen om zich heen had verzameld die elk jaar in Onstwedde de collectebus ter hand nemen om te collecteren in Onstwedde.
Vanwege een andere aandoening heeft zij niet meer de energie en moet zij daar nu moet stoppen.
In de persoon van Tjeerd is er een nieuwe coördinator gevonden die de voorbereidende werkzaamheden van haar heeft overgenomen.
De collectanten in Onstwedde gaan ook vanaf maandag weer van deur tot deur.
Een grote wens van Tjeerd is dat er in de omliggende dorpen ook weer collectanten op zullen gaan, er worden in dorpen als Vlagtwedde, Wedde en Alteveer geen collectes voor het MS Fonds gehouden.
Mocht iemand zich geroepen voelen toch een bepaald gedeelte van die dorpen of een straat te doen kan die zich melden bij Tjeerd, per mail coordinatorcollectemsfonds.westerwolde@outlook.com
In Nederland hebben ongeveer 17.000 mensen MS. Dat betekent dat één op de duizend inwoner deze erge ziekte heeft. Hier komen jaarlijks zo’n 800 mensen bij. De eerste symptomen laten zich zien wanneer mensen tussen de 20 en 40 jaar oud zijn. Het is de meest invaliderende ziekte onder jonge mensen. Een oplossing voor MS is er niet. Er zijn medicijnen om de ziekte af te remmen, maar genezende middelen bestaan (nog) niet.
Mensen met MS kunnen wel gewoon oud worden.
Multiple sclerose (MS) is een ziekte van het centrale zenuwstelsel. Doordat er iets mis is in het afweersysteem, wordt de laag om de zenuwen (myeline) aangevallen en beschadigd. Zenuwen komen hierdoor bloot te liggen en geven minder goed signalen van en naar de hersenen door. 
(bron: MS Fonds)

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.