Nieuws van Damclub Winschoten

Foto: Catharina Glazenburg

WINSCHOTEN – De leden van damclub Winschoten kwamen afgelopen week wederom in actie om enerzijds de damsport te promoten en anderzijds voor verbetering van de eigen techniek. Deze week kwamen op 7 fronten in totaal 35 leden van Damclub Winschoten in actie, namelijk op de twee clubavonden en de jeugdtraining op woensdagmiddag in het gebouw van S.V. Bovenburen in Winschoten, Provinciaal Gronings Kampioenschap in het Jannes van der Wal Denksportcentrum in Groningen, CPT in Huissen, Rapid damtoernooi in Warnwert en de 2e Regio Cup in Groningen.

Dinsdagavond

Het begon allemaal op de dinsdagavond in het gebouw van S.V. Bovenburen aan de Tromplaan in Winschoten, waar de beginnende dammers acte de préséance gaven.

De 17 liefhebbers werkten zowel aan hun theorie alsmede het spelen van oefenpartijen. Daarnaast werden natuurlijk partijen gespeeld voor de onderlinge competitie. Deze extra clubavond voor de beginnende dammers is achteraf een “gouden greep” geweest. De beginnende dammers kunnen dan namelijk op hun eigen niveau genieten van de damsport.

Woensdagmiddag

De basisschooljeugd trainde van 14.00 uur 15.00 uur in dezelfde locatie. Deze middag waren 8 liefhebbers op de training. Naast stof uit de theorieboeken passeerden veel praktische zaken de revue. Bij beginnende dammers ligt de nadruk op de uitvoering van de spelregels.

Woensdagavond

Woensdagavond 13 november namen acht gevorderde dammers deel aan de onderlinge competitie die elke woensdagavond om 19.00 uur begint. De gevorderde groep bestaat momenteel uit 15 leden die de wedstrijden afwerken onder een speeltempo van “Fischer 40 + 1”. D.w.z. elke speler krijgt 40 basisminuten, met 1 bonusminuut voor elke zet. Gemiddeld duren de partijen tot ca. 22.00 uur. Als extra service worden voor belangstellenden de uitslagen van de woensdagavondgroep op “toernooibase” van de KNDB gezet.

PPK

Het Persoonlijk Provinciaal Kampioenschap (PPK) dammen kreeg donderdagavond 14 november zijn vervolg in het Jannes van der Wal Denksportcentrum in Groningen. Damclub Winschoten neemt met drie leden deel aan deze titelstrijd, namelijk in de hoofdklasse Jakob Pronk uit Winschoten en in de eerste klasse Jan Starke uit Oude Pekela en Han Tuenter uit Westerlee. In de hoofdklasse kwam Jakob Pronk tot een keurige remise tegen MF Danny Staal uit Groningen. Daarmee bezet Jakob Pronk in de hoofdklasse de derde plaats achter koploper Danny Staal en Nico Werkman uit Warffum die 2e staat. Jan Starke uit Oude Pekela kwam in de eerste klasse in actie tegen Anko Sterenberg. In deze enerverende partij werd in het eindspel besloten tot een puntendeling. Met dit resultaat staat Jan Starke samen met clubgenoot Han Tuenter op een gedeelde 3e plaats. Han Tuenter uit Westerlee was overigens deze ronde vrij en komt donderdag 21 november in actie. Die ronde wordt dan afgewerkt op de clubavond van DV Warffum.

Regio Cup jeugdtoernooi

Zaterdag werd in het Jannes van der Wal Denksportcentrum in Groningen het 2e Regio Cup jeugdtoernooi afgewerkt waar een kleine 50 jonge dammers aan deel namen. Damclub Winschoten was hier met 6 jeugdleden aanwezig, namelijk Elize van der Kamp uit Beerta, Jamey Loots uit Winschoten, Dylano Stoter uit Oude Pekela, Hermann Loots uit Winschoten, Janick Lanting uit Bad Nieuweschans en Nickey Loots uit Winschoten. Janick Lanting viel deze aflevering met een keurige 2e plaats in groep 1 in de prijzen. De overige spelers vielen net buiten de prijzen.

Rapid toernooi in Warnwert

In het Friese Warnswert werd een Rapid damtoernooi gespeeld in Dorpshuis Eldorado. De 32 deelnemers speelden 8 ronden “Zwitsers systeem” onder een speeltempo van 20 minuten bedenktijd per persoon/partij. Kampioen werd MF Jan van Dijk uit Ureterp. Damclub Winschoten was hier vertegenwoordigd door Ties Willems uit Finsterwolde. Ties wist in dit sterk bezette toernooi geen positief resultaat te behalen, echter nam hij wel een schat aan ervaring mee naar Oost Groningen.

CPT Huissen

Demi Peters nam zaterdag 16 november deel aan de laatste Centrale Pupillen Training (CPT) van dit seizoen in het Geldersche Huissen. Deze training waar maximaal een 24 tal damtalenten uit Nederland aan deelnemen beslaat 6 sessies per seizoen, waarbij elke training zo’n 6 uren in beslag neemt. De jongelui tot en met 13 jaar worden getraind door MF Alex Mathijssen.

Gespeelde wedstrijden voor de onderlinge competitie

Dinsdagavondgroep

Janick Lanting – Han Tuenter 1 – 1

Sten Doddema – Yara de Veld 2 – 0

Demi Peters – Dylano Stoter 2 – 0

Hermann Loots – Anke Sijbesma 2 – 0

Richard de Rooy – Nickey Loots 0 – 2

Ties Willems – Grieko Kruijer 1 – 1

Woensdagavondgroep

Martin Viel – Marchinus Mulder 2 – 0

Demi Peters – Ben Haan 0 – 2

Janick Lanting – Henk Prak 0 – 2

Geert Lubberink – Jilje Scheeringa 2 – 0

Ingezonden.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.