Verslag van Ooldrik Modderman van het ommetje door het Vledderbos

Foto: Ooldrik Modderman


STADSKANAAL – Vanmorgen was er een wandeling met wandelcoaches Els Eckhardt en Etljo Glazenburg door het Vledderbos. Ooldrik Modderman maakte onderstaand verslag.

Vanmorgen startten de wandelaars bij Buffetrestaurant de Rode Loper te Stadskanaal. Vroeg in de morgen was het weer nog nattig, tegen 9 uur klaarde het weer op.

Wandelaars kwamen toch in grote getale en werden verdeeld over twee groepen verdeeld onder begeleiding van de twee wandelcoaches Els Eckhardt en Eltjo Glazenburg. Mooie najaarwandeling door het recreactiegebied Pagedal met zijn bossen, recreatiestrand en hertenkamp. Vervolgens wandelden we over de Rode Loper naar en door het mooi en verrassende Vledderbos.

Pagedal: De naam van het recreatiegebied, het Pagedal, is ontleend aan het riviertje Pagediep dat bij Onstwedde uitmondt in de Mussel Aa. De oorspronkelijke streektaalnaam luidde (en luidt) Poggedaip die verwijst naar de vele kikkers die er voorkwamen. Een pogge is een kikker of een pad. De merkwaardige overzetting van de eigenlijke naam naar Pagediep veroorzaakt veelvuldig verwarring in de uitspraak van de naam: Page wordt uitgesproken met een harde g.

Poggelinie: In het Pagedal staat een kunstwerk van de beeldend kunstenaar Christine Chiffrun, de Poggelinie (zie afbeelding), dat verwijst naar de betekenis van de naam Pagedal. Het werk wijst in de richting van de loop van het Pagediep van Stadskanaal naar Onstwedde.

Vledderbos: De naam Vledder (fledder) of vlier duidt op moerasgrond of moerassig weiland. De Vledderbos leidt je langs een lapjesdeken van jonge bossen en veenkoloniën in de Kanaalstreek. Met mooie lanen, slingerpaadjes en een grote vijver.

Verslag/foto’s: Ooldrik Modderman

HIER vindt u meer foto’s

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.