Partij voor de Dieren: het Groninger Winterfestijn kan duurzamer

Foto: Hilvert Huizing

De Groningse fractie van de Partij voor de Dieren vindt dat het Groninger Winterfestijn volgend jaar een andere uitstraling dient te hebben en heeft hiertoe schriftelijke vragen aan het college gesteld. 

Een energieverslindende ijsbaan en het kappen van een prachtige grote boom om een paar weken als kerstboom te dienen,  zijn in deze tijd van klimaat- en biodiversiteitscrisis onverteerbaar. Daarnaast is de partij kritisch op de toenemende vercommercialisering van de openbare ruimte, zoals  de aanwezigheid van de Coca-Cola truck tijdens de kerst op de Grote Markt.

Gemeenteraadslid Terence van Zoelen stelt: “Het college wil een gezond, groen en gelukkig Groningen, maar daar zagen we weinig van terug bij het Groninger winterfestijn.” Van Zoelen vraagt zich af of het college volgend jaar van plan is deze periode op dezelfde wijze in te vullen. Daarnaast wil hij van het college weten hoeveel energie de ijsbaan verbruikt heeft en waar deze energie vandaan kwam. Tevens wil de partij weten of het college zoekt naar alternatieven voor de kerstboom op de Grote Markt. “Het is onacceptabel dat een grote gezonde boom voor een paar weken gekapt wordt”,  aldus van Zoelen.

Vanzelfsprekend vindt de Partij voor de Dieren plezier en gezelligheid tijdens de wintermaanden van groot belang. De partij heeft niet het idee dat de laatste invulling van de grote markt daar nu voor een groot deel van de bevolking aan heeft bijgedragen en de muzikale omlijsting zeker niet. Volgens van Zoelen was het festijn op de Grote Markt niet in lijn met de ambities van het college.

Ingezonden door Kirsten de Wrede

Partij voor de Dieren
Fractievoorzitter gemeente Groningen

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.