Gemeente Westerwolde zoekt ‘adoptieouders’ voor 500 mezenkasten

Foto: Catharina Glazenburg

WESTERWOLDE – Westerwolde gaat eikenprocessierups op verschillende manieren te lijf.

In 2019 was de eikenprocessierups in ongeveer de helft van Westerwolde actief. De haren van deze rups zorgden voor veel overlast voor mens en dier. Om de rupsen te bestrijden werd een deel van de nesten uit bomen gezogen en vernietigd. Dit jaar wordt verwacht dat de rupsen zich verder verspreiden over de ruim 43.000 eikenbomen in de gemeente. Op drukke(re) plekken waar veel mensen komen worden ook dit jaar de nesten weggezogen. Het is niet haalbaar om alle nesten weg te halen, daarom zet de gemeente zoveel mogelijk andere natuurlijke middelen in.

Gratis mezenkasten voor inwoners van Westerwolde
De gemeente heeft met een bijdrage van de Provincie Groningen 500 mezenkasten laten maken op het Werklab in Vlagtwedde. Mezen eten jonge (eikenprocessie)rupsen, maar hebben wel een huisje nodig. Daarom kunnen inwoners van de gemeente Westerwolde een gratis mezenkast ‘adopteren’. Zij mogen de mezenkast in (de buurt van) hun eigen tuin ophangen en verzorgen, bij voorkeur op een eikenboom.

De nestkasten kunnen vanaf woensdag 15 januari op twee plekken worden opgehaald: – Het Werklab in Vlagtwedde, Spetsebrugweg 2 (dagelijks 7.30 – 16.00 uur, vrijdagmiddag gesloten) – De gemeentewerf in Sellingen, Westerkamp 38 (woensdagmiddag 13.00 – 15.00 uur).

Pilot ecologisch bermbeheer
Sinds lange tijd worden de bermen rond de Ruiten Aa en de Westerwoldse Aa ‘ecologisch beheerd’. Dat houdt in dat er zo min mogelijk gemaaid wordt en dat het maaisel wordt afgevoerd. Dat zorgt voor bermen met veel bloemen waar insecten op af komen, waaronder sluipwespen. Sluipwespen zijn natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups en de andere insecten trekken vogels aan.

De afgelopen jaren zijn er meer ecologische bermen in Westerwolde bijgekomen, met als doel om uiteindelijk (bijna) alle bermen zo te beheren. Wilde bloemen en planten in de bermen met verschillende bloeiwijzen zijn een heel belangrijk onderdeel van de omgeving voor insecten en vogels.

Ingezonden

Foto’s: Catharina Glazenburg

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.