Bijna een half miljoen euro schade wegens fraude via vaste telefonie

WesterwoldeActueel.nl

DELFZIJL, ROTTERDAM – Eind vorig jaar werd een 31-jarige man uit Delfzijl aangehouden. Deze man wordt ervan verdacht dat hij vanaf maart 2019 vele bestellingen online heeft gedaan van soortgelijke telefonieabonnementen en hierbij ook valse identiteitsgegevens of gegevens van anderen heeft gebruikt.

De verdachte werd op donderdag 3 december 2019 op heterdaad aangehouden in Delfzijl. In zijn woning werd een modem van het bedrijf en een aangesloten laptop in beslag genomen. De totale schade in deze zaak is ruim €150.000,- Deze verdachte is in afwachting van zijn proces in vrijheid gesteld.

De politie sloot toen meerdere aanhoudingen in deze zaak niet uit. Het Openbaar Ministerie maakt vandaag bekend dat in deze zaak ook een 41-jarige man en een 32-jarige vrouw uit Rotterdam zijn aangehouden. Het stel wordt ervan verdacht tussen februari 2018 en januari 2020 veelvuldig bestellingen te hebben gedaan voor vaste telefonie, met gebruik van valse identiteitsgegevens. Met deze aanhoudingen heeft de politie de herhaaldelijke oplichting van een bekend telecombedrijf weten te stoppen.

De verdachten deden de bestellingen vanaf steeds wisselende emailadressen. Wanneer er tijdens het bestellen adresgegevens ingevoerd moesten worden, gebruikten zij adressen van huizen die te koop stonden of net waren verkocht. De bestelde pakketten werden bezorgd op afhaalpunten van PostNL. Hier werden de pakketten vervolgens opgehaald en de modems op een onbekende locatie aangesloten. De totale schade zat op zo’n € 330.000,- op het moment van de aangifte in augustus 2019. Nadien is die schade nog aanzienlijk toegenomen.

In Rotterdam startte het cybercrimeteam van de politie Rotterdam na  de aangifte van het telecombedrijf, een onderzoek. Bij dit onderzoek werd nauw samengewerkt met de security-afdelingen van PostNL en andere betrokken bedrijven.

De totale schade voor het bedrijf is zo’n half miljoen euro. Alle drie de verdachten zijn inmiddels voorgeleid, de Rotterdamse verdachten zitten voorlopig nog vast. Zij zullen zich in april voor de rechter moeten verantwoorden.

Bron: O.M.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.