Zieke knuffels worden genezen in het Teddy Bear Hospital

SCHEEMDA – Teddy Bear Hospital wordt al in vele ziekenhuizen in Nederland georganiseerd door coassistenten en wordt als een groot succes ervaren. Vandaag vond Teddy Bear Hospital voor het eerst in het Ommelander Ziekenhuis Groningen plaats.

Vandaag Teddy Bear Hospital in Ommelander Ziekenhuis 
Een bezoek aan het ziekenhuis kan voor kinderen erg beangstigend zijn. Wie zijn die dokters in witte jassen? Waar zijn die spuiten voor? Doet een röntgenfoto pijn?

Om de angst voor dokters en ziekenhuizen weg te nemen organiseerde het Ommelander Ziekenhuis vandaag de eerste editie van Teddy Bear Hospital. 
Ongeveer 50 kinderen uit groep 1, 2 en 3 van basisscholen uit Scheemda kwamen met hun ‘zieke’ knuffel naar het ziekenhuis. Spelenderwijs werden de knuffels door studenten, die als coassistent werkzaam zijn in het Ommelander Ziekenhuis, behandeld en uiteindelijk genezen. De kleuters begeleidden hun knuffel en hoefden zelf geen onderzoek of behandeling te ondergaan. Wel werden ze door de dokters gevraagd om te helpen bij de onderzoeken, behandelingen of zelfs bij een ‘operatie’. 

Nagebootst ziekenhuis 
Om het ziekenhuisgevoel na te bootsen werd het voorste gedeelte van het restaurant ingericht met wachtkamers, spreek- en behandelkamers. De knuffels werden van top tot teen onderzocht. Zo werden borstkassen beluisterd, ogen en oren bekeken en lengte en gewicht gemeten. Een simulatie röntgenapparaat liet via kleurplaten zien wat de knuffels hadden gebroken en er vonden zelfs ‘operaties’ plaats! 

Communicatieve vaardigheden trainen 
Het belangrijkste doel van Teddy Bear Hospital was natuurlijk het voorkomen en/of wegnemen van eventuele angsten bij kinderen. Anderzijds was het voor de studenten een goede mogelijkheid om hun communicatieve vaardigheden te trainen, die ze in de toekomst nodig hebben bij het onderzoeken en behandelen van kinderen. 

Foto’s: Anita Meis

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.