Burgemeester Jaap Velema: Het is een spannende tijd

Foto: Tedo Swarts

WESTERWOLDE – In deze periode van de coronacrisis spreekt burgemeester Jaap Velema van “een spannende tijd”.

Vanmorgen was burgemeester Jaap Velema te gast in de studio van G1 bij RTV Westerwolde. Op de vraag hoe hij deze periode van de coronacrisis ervaart antwoordde hij het een spannende tijd te vinden. Er zijn weliswaar in onze gemeente, voor zover bekend, nog geen besmettingen met corona bekend, maar dat kan morgen al wel anders zijn. De burgemeester vertelde dat er voor allerlei situaties draaiboeken klaar liggen. Die lagen er nu ook wel, maar zoiets als de huidige coronacrisis heeft nog niemand meegemaakt. Omdat deze situatie de hele provincie betreft, is GRIP 4 afgekondigd.

De burgemeester heeft, evenals zijn collega’s, regelmatig contact met GGD Groningen. Ook hebben de burgemeesters, zoals vanmiddag, onderling contact.

Op de gemeentehuizen in Wedde en Sellingen zijn voorzorgsmaatregelen genomen. Zo werken veel ambtenaren thuis of deels thuis en deels op het gemeentehuis. Hierbij wisselen ze elkaar af. De loketten en de milieustraten zijn geopend, maar er worden voorzorgsmaatregelen in acht genomen. Heeft u gezondheidsklachten (verkouden, hoesten, koorts)? Kom dan niet naar de milieustraat. En zeg uw afspraak bij Burgerzaken af. 

De raads- en commissievergaderingen van de gemeente zijn uitgesteld naar 8 en 22 april. Ook zijn de kringloopwinkels van Wedeka gesloten, rijden buurtbussen niet, evenementen zijn afgelast en is het leerlingenvervoer, nu de scholen dicht zijn, gestopt.

De weekmarkten in Ter Apel en Vlagtwedde blijven voorlopig doorgaan. Dit geldt ook voor ondernemers die een standplaatsvergunning in de gemeente hebben.

Om de markten zo veilig mogelijk te laten verlopen, attendeert de gemeente u op het volgende:

  • Heeft u gezondheidsklachten (verkouden, hoesten, koorts)? Blijf dan thuis
  • Vermijd drukte bij uw kraam. Zorg dat klanten minimaal 1,5 meter van elkaar af staan. Merkt u dat uw klant last heeft van bovengenoemde klachten? Verzoek uw klant dan naar huis te gaan
  • Laat klanten zoveel mogelijk met de pinpas betalen. Vermijd handcontact bij betaling met contant geld
  • Klanten mogen gekochte waren niet nuttigen bij uw kraam, maar dienen deze mee te nemen naar huis. (Sta)tafels en/of stoelen die u normaal bij uw kraam hebt staan voor het nuttigen van drink- en eetwaren mogen niet uitgestald worden

Bent u ondernemer en hebt u vragen over de maatregelen die zijn genomen vanwege het coronavirus? Hier leest u waar u terecht kunt. Er staat ook informatie voor ZZP ers. (Bron: Gemeente Westerwolde)

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.