“Bijna kwart lenende Nederlanders heeft moeite met maandelijks aflossen”

Foto: Catharina Glazenburg

NEDERLAND – Bijna kwart lenende Nederlanders heeft moeite met maandelijks aflossen. Veel kredietverstrekkers bieden betaalpauze aan tijdens coronacrisis. Dit blijkt uit representatief onderzoek dat is uitgevoerd door online consumentenadviseur Pricewise, in samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht.

De coronacrisis heeft grote impact op de financiën van Nederlanders. Zo verwacht ruim één op de drie Nederlanders (36%) dat de crisis in de komende drie maanden negatieve invloed heeft op hun besteedbaar inkomen. Maandelijks aflossen wordt daardoor nog moeilijker. Al voor de coronacrisis bleek dat 23% van de lenende Nederlanders moeite heeft (gehad) met het maandelijks aflossen van hun lening. Nu veel mensen in extra financiële problemen komen door het coronavirus, lassen kredietverstrekkers massaal een betaalpauze in voor deze groep en worden er strengere eisen gesteld voor het afsluiten van een lening. 

Dit blijkt uit representatief onderzoek dat is uitgevoerd door online consumentenadviseur Pricewise, in samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht.

Werkende Nederlanders hebben meer moeite met aflossen
Uit het onderzoek blijkt ook dat werkende mensen opvallend genoeg meer moeite hebben met het maandelijks aflossen van een lening dan niet-werkenden. Ook de 18- tot en met 44-jarigen hebben meer moeite met het aflossen van een lening dan de groep van 45+. 

Een hypotheek (39%), persoonlijke lening (35%), creditcardschuld (29%), roodstand (28%) en doorlopend krediet (26%) zijn de populairste leningen onder de groep die moeite heeft (gehad) met het aflossen van hun lening. Sommige Nederlanders die lenen en moeite hebben met aflossen, hebben zelfs meerdere leningen op dit moment. Zo heeft maar liefst één op de vijf, twee persoonlijke leningen lopen.

Strengere eisen door coronacrisis
Kredietverstrekker Findio stelt sinds de crisis strengere eisen bij het accepteren van nieuwe leningaanvragen. Bart Overtoom, directeur van Findio: “We willen voorkomen dat klanten – zowel particulieren als zzp’ers – verplichtingen aangaan die ze in de toekomst niet na kunnen komen. Daarom moeten zzp’ers die een lening willen aanvragen, gedurende de coronacrisis een formulier invullen met extra vragen over hun verwachte financiële situatie tijdens de coronacrisis. Op die manier zorgen we ervoor dat ze niet méér lenen dan ze kunnen dragen.” 

Rente vaak onbekend
Van de mensen die moeite hebben (gehad) met het aflossen van een lening heeft 43% de rente niet vergeleken met eenzelfde soort lening van andere kredietverstrekkers. Daarnaast heeft een groot deel van deze groep geen idee hoeveel rente zij over hun lening betalen. Zo heeft maar liefst 42% geen idee hoeveel rente zij betalen bij roodstand. Hans de Kok, directeur van Pricewise, benadrukt hoe belangrijk het is om op het vaste of variabele rentepercentage te letten als men een lening afsluit: “De rente van een lening kan wel oplopen tot veertien procent. Leningen met een kortere looptijd hebben doorgaans een hogere rente. Heb je meerdere korte leningen gestapeld, dan kan het interessant zijn om deze over te sluiten naar één lening en zo te besparen op de lagere vaste rente.” Hij vervolgt: “Leen bij voorkeur niet, maar als je leent, doe dat dan verantwoord. Leen altijd minder dan je nodig hebt, zorg voor een duidelijk vast maandelijks bedrag met lage rente en een zo kort mogelijke leningduur.”

Betaalpauze bij groot aantal kredietverstrekkers
Door de economische gevolgen van het coronavirus vrezen veel Nederlanders voor een negatieve invloed op het besteedbaar inkomen (36%). Een lening aflossen kan hierdoor voor velen nog moeilijker worden. Een groot aantal kredietverstrekkers is daarom coulant met haar aflossers en last een betaalpauze in voor de aflossing van leningen. Bart Overtoom van Findio: “Sommigen van onze klanten krijgen door de invloed van het coronavirus op de economie te maken met inkomstenterugval, waardoor betalingsproblemen kunnen ontstaan. Daarom biedt Findio deze klanten een speciale regeling die maximaal drie maanden geldig is.” Om in aanmerking te komen voor de betaalpauze bij verschillende kredietverstrekkers moet er wel aan een aantal voorwaarden voldaan worden. Zo moet er bijvoorbeeld aangetoond kunnen worden dat het niet kunnen betalen van de aflossing veroorzaakt is door de coronamaatregelen. 

De ondersteunende infographic is te vinden in het online persbericht op Pricewise.nl.

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.