De Partij voor de Dieren en de SP willen onderzoek naar slachthuizen in Groningen

Foto: Brigitte Stam

GRONINGEN – De Partij voor de Dieren en de SP vragen het college woensdag a.s. tijdens het Corona vragenuurtje om informatie omtrent de situatie in slachthuizen in de gemeente Groningen. Slachthuizen blijken besmettingshaarden voor het Corona virus en ook in Nederland zijn al slachterijen gesloten. De omstandigheden waarin arbeidsmigranten vaak moeten leven en werken, spelen daar op meerdere locaties een grote rol in.

Kirsten de Wrede, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in de gemeente Groningen, wijst op het feit dat in Nederland 650 miljoen dieren jaarlijks geslacht worden, maar dat Nederlanders daar zelf liever geen rol in spelen. Volgens de Wrede toont deze crisis mooi aan hoe het leed van dieren en mensen niet los te zien is van elkaar. “Dierenactivisten noemen de industriële veeteelt vaak moderne slavernij, maar nu komt mooi aan het licht hoe datzelfde geldt voor mensen die in deze verschrikkelijke business gedwongen zijn hun geld te verdienen”, aldus de Wrede.

De SP heeft vaker zorgen geuit over de wijze waarop buitenlandse werknemers te werk worden gesteld. “Er zijn voldoende voorbeelden waarbij arbeidsmigranten uitgebuit worden. Ze moeten kamertjes delen met vier man en zijn niet in staat tijdens hun werk en “thuis” anderhalve meter afstand te houden. Dat is schandalig en bovendien in deze Corona crisis gevaarlijk”, aldus Jimmy Dijk, fractievoorzitter van de Socialistische Partij.

Er zijn ook andere opvallende verbanden tussen het Corona virus en de intensieve veehouderij. Behalve dat het virus flink huis houdt onder personeel van slachterijen, zijn de hardst getroffen gebieden in Nederland Brabant en Noord- Limburg, gebieden met de hoogste vee-dichtheid van het land. Ook nertsenfokkerijen zijn getroffen door het virus.

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.