TodN alternatief: Groningen Marathon

Foto: Jan Doornkamp

GRONINGEN – Vanwege de coronacrisis moest het wandelfestival Tocht om de Noord verplaatst worden naar volgend jaar (17) 18 en 19 september 2021 met dezelfde voorwaarden en activiteiten als dit jaar. De inschrijvingen op TodN 2020 zijn automatisch omgezet in een startbewijs voor de TodN 2021. Als alternatief wordt de Groningen Marathon georganiseerd.De Groningen Marathon is een wandel- en hardloopevenement over de klassieke marathonafstand 42.195 meter, waarbij je natuurlijk ook kunt kiezen voor kortere afstanden. Deze activiteit wordt op zondag 28 juni georganiseerd. Je kunt zelf beslissen hoe lang en waar je wilt lopen.

Je kunt je vanaf vandaag inschrijven voor 1 tot 8 uur en de maximale afstand is dus 42.195 meter. De route loopt vanaf Der Aa-kerk in Groningen via Bedum, Winsum, Middelstum, Uithuizen naar de finish bij de Mariakerk in Uithuizermeeden. Het is een historische route, die je 300 jaar terugvoert in de tijd. De kerktorens van zowel Der Aa-kerk als de Mariakerk in Uithuizermeeden zijn namelijk beide ontworpen door de Groningse bouwmeester Allert Meijer in het begin van de 18e eeuw. Allert Meijer heeft veel betekent voor Groningen en provincie, zo ontwierp hij onder meer de tuinen van de Menkemaborg, de orgelkasten van de Jacobus de Meerdere kerk in Uithuizen en de kastenwanden van het Provinciehuis (stad Groningen). Hij verbond letterlijk Stad met Ommeland.

De route van Groningen naar Uithuizermeeden loop je virtueel, maar deels ook echt. Onderweg ontdek je via opdrachten en andere activiteiten de ware aard van de doorkomstplaatsen. Je loopt als het ware in de voetsporen van Allert Meijer en je ontdekt Groningen met al je zintuigen. Het idee achter de Groningen Marathon is een kruisbestuiving tussen het Pronkjewailspel en de TodN, waarbij je niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk op de proef wordt gesteld. De uiteindelijke winnaar wordt uitgeroepen tot de FitsteMens.NL.

Uiteindelijk moet de Groningen Marathon uitmonden in een jaarlijks hardloop- en wandelevenement met dit jaar dus de 1e editie van hopelijk een lange fysieke traditie (die wil je toch niet missen)!  Klik voor inschrijven en meer info: GRONINGEN MARATHON.NL

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.