Hoe zit het met het zwemwater in de regio?

Foto: Catharina Glazenburg

REGIO – Voor en tijdens het zwemseizoen doet het waterschap wekelijkse zwemwatercontroles. Iedere officiële zwemplas wordt iedere twee weken gecontroleerd op blauwalg en bacteriën. Is het water niet schoon genoeg, dan adviseert het waterschap de beheerder om een waarschuwing of zelfs zwemverbod uit te doen.

Monsternemers en analisten

De monsternemers doen ter plekke al een eerste beoordeling. De monsters die ze nemen worden vervolgens geanalyseerd in het laboratorium. Dit doet waterschap Hunze en Aa’s voor hun eigen waterschap én dat van waterschap Noorderzijlvest.

Voor Langebosch en de woningen aan het Langeboschemeer, Veendam en het Zwaneveldsgat, Kolham een negatief zwemadvies vanwege blauwalg. Bij de Ruitershorn in Muntendam is hiervoor een waarschuwing van kracht.

Voor de recreatieplas Weddermeer in de Wedderbergen geldt een negatief zwemadvies vanwege onvoldoende waterkwaliteit. Dit kan maag-darmklachten veroorzaken. Blauwalg kan bovendien tot huidirritatie leiden.

Deze waarschuwingen gelden ook voor de Grote Rietplas, watersportstrand, parelstrand en rietstrand in Emmen en het Hunzedal in Borger. Voor de Kleine Rietplas en Bargerhoek in Emmen is een waarschuwing voor blauwalg afgegeven.

Ga niet zwemmen waar een negatief zwemadvies geldt en laat ook je hond daar niet zwemmen.

Actuele zwemwaterinfo

De meest actuele informatie over de zwemplassen vindt u op www.zwemwater.nl .

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.